Skip to main content
  • 20 mei 2007

Beste vriend

Harry Zevenbergen

Stel je mag kiezen tussen een politieagent die je preventief bij je kladden grijpt, overal betast en bij enige tegenspraak in de boeien slaat of een agent die gratis chocola uitdeelt. Ik zou het wel weten. Geef mij die chocola maar. Ik ben makkelijk te paaien, ik weet het. De politie zou mijn beste vriend worden. Eindelijk. Ik zou meteen vergeten en vergeven wat deze geüniformeerde medeburgers me in het verleden hebben aangedaan. De beschadigde hersencellen nadat mijn hoofd weer eens onvrijwillig contact had gemaakt met hun knuppel. Het bevroren broodje kaas na een nachtje Hotel Jan Hendrikstraat. Ik zou ze zelfs met terugwerkende kracht gelijk geven. ´Ik was ook wel een vervelend mannetje. Fuck de revolutie. Leve het heilige mengsel van cacao en suiker.´

Natuurlijk heb ik nooit gedacht of gedroomd over de mogelijkheid van chocolatrakterende smerissen (zoals we ze wel eens onvriendelijk noemden). Mocht de gedachte wel bij me opgekomen zijn, zou ik hem lachend weggewuifd hebben.

Vanochtend sloeg ik mijn krant open en mijn oog viel, gefixeerd als het is op de belangrijke details, meteen op een bericht met de titel: ´Chocolade houdt stappers zoet´. Een zeer smakelijke woordspeling. Het ging over de Schiedammer wijkagent Hassan Massouidi die gehoord had van een engels experiment. Door het uitdelen van chocola aan uitgaanspubliek zou het geweld afnemen. Een stofje dat in chocola maakt mensen namelijk relaxt.

Ik vroeg me gelijk af of het misschien ook zou helpen tegen xenofobie wanneer een Marokkaanse agent chocola gaat uitdelen bij een bijeenkomst van de Partij Van de Vrijheid. Misschien helpt het zelfs tegen Geert Wilders. Maar voorlopig wilde ik vooral weten waar precies en wanneer. Hoe duur een treinkaartje naar Schiedam kost en hoeveel repen per persoon en van welk merk. Ik eet namelijk niet alles wat de naam chocola draagt.

Vrijdagavond ga ik uit in Schiedam, wie gaat er mee?

PS  Mocht ik vrijdag geen chocola krijgen, dan kon ik wel eens heel erg agressief worden.

PS2  Het chocoladefestijn vindt plaats op het Broersvest bij Grand-Café de Amstelbron en Havana resp. voor de deur van nummer 13 en 9

PS3  Dieptepunt op chocolagebied, wie herinnert ze nog de Koetjesrepen. Bij de ingrediënten kon je tevergeefs zoeken naar cacao. Cacaofantasie was de juiste term, maar hoe ik ook fantaseerde. Chocola werd het nooit.