• 20 december 2020
    Surveillancestaat

Assange vrij! Waarom horen we dat niet overal?

WK

Op 4 januari velt een Britse rechter het vonnis over de uitlevering van Julian Assange aan de VS. Laten we maar uitgaan van het slechtste scenario. 

Dan is de comedie die nog even tussen Brussel en 'het verenigd koninkrijk' (moge het in duizend stukken breken net als alle overige koninkrijken) wordt opgevoerd om op het scheiden van de markt (31.12. 20), na zoveel jaar uitstel, alsnog een deal of no deal te sluiten, het maakt niet meer uit, des te stuitend.  No 2 in Europa vertrekt uit een EU die door de verschillende aanpak van corona al niet meer geunificeerd leek.

'Johnson (van wie wordt beweerd dat hij in januari aftreedt 'omdat zijn salaris als premier zijn levensstijl niet kan bekostigen') en Ursula von der Leyen moeten er samen uitkomen'. De vissers (0,3 % van de economie) mogen nog één maal schitteren voordat de zeeën leeg zijn. 

De belangrijkste spelers (denk aan Duitsland) hebben natuurlijk allang geregeld hoe het verder moet zonder schade voor de grote concerns. Het spel van Brexit (afstoting & aantrekking) is een fase in de relaties van duizenden jaren tussen Engeland en het continent, die wisselden tussen 'splendid isolation' en nu dus een 'lidmaatschap van veertig jaar van een Europese federatie'. 

Mijn oplossing (Engeland door onze verenigde sleepbedrijven naar voor de kust van New York laten verslepen) heeft voorlopig geen kans.

Ondertussen zit Julian Assange nog steeds vast in afwachting van een gerechtelijke uitspraak over zijn uitwijzing naar de VS, waar hem 175 jaar gevangenisstraf wacht.

Er zijn droomscenario's in omloop, van gratie door Trump tot 'clementie' door Biden, maar ik vermoed dat Assange zal gedwongen worden om de gifbeker tot het eind leeg te drinken. Waar wij bijstaan. Een gerechtelijke moord zonder proces, zonder bewijzen. Als een grafrede voor de vrijheid van meningsuiting en vrije nieuwsgaring die al waren ingewisseld voor 'het vrij ondernemerschap van opinie', waarvan de producten onze huiskamers bestoken en hun vruchten afwerpen in onnozelheid. 

Europa of niet, in het geval van Assange zijn en worden elementaire mensenrechten geschonden. Terwijl wij met opgeheven vingertje zwaaien naar overal.

Assange vrij! Waarom horen we dat niet overal?  (WK)