Skip to main content
  • 27 november 2020
    Noord-Amerika

Machtswisseling te Washington

WK

Een machtswisseling geldt in zowel de historiografie als de journalistiek als een graadmeter voor de stabiliteit van een land. In het geval van de VS gaat het om het grootste en meest imperialistische rijk ooit in de geschiedenis, met 800 militaire bases overal ter wereld. Rusland en China zijn omsingeld. Een Pentagon-monster met een vernietigingskracht die de wereld nooit eerder heeft gezien. Aangedreven door de meest agressieve cocktail van MIC, Wall Street, banken, hedgefunds en de tech-industrie denkbaar. De nazi's zouden er stinkjaloers op zijn geweest. Van hoe Amerikaanse media en tech-bedrijven de publieke opinie controleren konden zij slechts dromen.    

Dat de Amerikaanse verkiezingen zijn uitgedraaid op de huidige impasse tussen twee kampen die onverzoenlijk tegenover elkaar staan is veelzeggend over de 'state of the union'. Een land dat qua infrastructuur ernstig in verval is.

De spreekwoordelijke 'bi-partisan corporal government' (regeren ten behoeve van de oorlogsindustrie door beide partijen) is door de onvoorziene 4 jaar Trump door elkaar geschud. De twee kampen mogen elkaar in evenwicht houden (Trump kreeg 12 miljoen stemmen meer dan in 2016), de grootste partij blijft die van de stemgerechtigden die niet stemden: 92 miljoen. Daarom is het duidelijk dat een meerderheid van de Amerikanen weinig of niets met de regering-Biden heeft. Ze zullen hem niet erkennen. Dat is nieuw.

Trump vs Biden was klassenstrijd. Klassenstrijd? Ja, klassenstrijd. Door de vorige crisis (2008 onder Obama) was de lagere middenklasse (arbeiders en kleine zelfstandigen van alle "rassen") al van haar spaargeld beroofd en ernstig verarmd geraakt. Honderdduizenden werden uit hun huizen gezet die vervolgens voor 1$ werden opgekocht door de banken om opnieuw te worden verkocht in het reuzenrad van de onroerend goedmarkt. Nooit eerder deze eeuw haalde een Republikeinse kandidaat zo'n hoge score bij zwarten en latino's. Zwarten waren de doelgroep van Biden, die had verkondigd dat wie op Trump zou stemmen 'niet zwart' zou zijn. Dat kwam omdat Obama met 'Hope' en meer flauwekul de mensen zo had verraden dat ze in 2016 niet op Hillary Clinton stemden.  

Nu wordt, nadat de grote bedrijven met miljarden overheidssteun zijn geholpen, de lagere middenklasse opnieuw getroffen door de corona-crisis die op hen wordt afgewenteld. Het truukje dat de Democraten met Biden moesten zien te herhalen, was om de kiezers te enthousiasmeren voor hun kandidaat tegen Trump. Een oude oorlogshitser, verantwoordelijk voor de draconische politiewetten.

De Democratische voorverkiezingen waren een circus. Hoe -terwijl Sanders op kop lag- opeens Biden, die zwaar achter lag, in een paar staten de voorverkiezingen won zal wel altijd in nevelen blijven gehuld. 

Biden maakte nooit veel enthousiasme los en ook nu niet. Dat Harris 'zwart' is wordt er snel bijgezegd, en bovendien vrouw. Wat wil je nog meer?

Biden wordt omringd door de ergste warmongers. Dit belooft escalatie. Van Syrie tot Venezuela. Van Belarus tot Oekraine.  

Volgens verschillende van zijn 'biografen' stond de Donald zelf nog het meest versteld dat hij was verkozen. Wat volgde was Russia-gate. Van Generaal Flynn tot het mislukte impeachment in het Huis van Afgevaardigden. Sinds dag 1 van zijn presidentschap kreeg hij te maken met een vijandigheid van de media die nog nooit een president voor hem ten deel was gevallen. Van de Washington Post en de NYT tot de BBC. Van die Zeit tot El Pais. Alle media! Één orkest. Eén toonsoort. Behalve het Amerikaanse Fox News (van Rupert Murdoch) dat dan ook zijn huisomroep werd.

Trump was de enige president uit de recente geschiedenis die geen oorlog is begonnen. Slechts de oorlogen die hij erfde voortzette. Die eer deelt hij met Jimmy Carter; eveneens een president die geen 2e termijn wist te halen. Het is duidelijk: als je als president in je 1e termijn geen oorlog begint heb je afgedaan. Voor de oorlogsindustrie en haar machtstentakels die alles beheersen. 

De VS zijn een land in permanente oorlog. 

Trump was slechts een impasse. Onder Biden gaat het spel van moord, overheersing en vernietiging met nieuwe, hervonden kracht door. (WK)