-
17 augustus 2020
Kleurenrevoluties
Herinnert u zich de oranje-revolutie in Oekraïne nog? 2004; Joesjenko, die met gif was bewerkt en Julia Timosjenko met de vlecht. In Wit-Rusland is de kleur (niet verwonderlijk) wit. Voor de rest is het scenario hetzelfde: regime change.
In Oekraïne was het een reactie op het jarenlange corrupte bewind van Koetsjma; in Belarus het autoritaire bewind van Loekasjenko dat al 26 jaar duurt.
Er zijn verschillen: de armoede die in Oekraïne bestond is er in Wit-Rusland (nog) niet.
Dat komt nog wel als de NAVO zijn zin krijgt.
Een merkwaardige pas-de-deux werd uitgevoerd door de leiders van Rusland en Belarus. Het begon met de wens van het Kremlin om Wit-Rusland dichter aan de borst te drukken middels een soort unificatie. Rusland zag de bui al hangen. Dat wilde Loekasjenko (die zich trots met de geuzennaam 'laatste dictator van Europa' tooit) natuurlijk niet.
Want dat zou een eind maken aan zijn regime.
Daarna namen de gebeurtenissen (in de aanloop naar de verkiezingen van vorige week) een eigen loop: een 50-tal Russische huurlingen (van het beveiligingsbedrijf Wagner) werden 'op doorreis' (naar?) in Minsk gearresteerd. Waarom is niet duidelijk. Vreesde Loekasjenko een Russische machtsovername?
Vervolgens werden Russische journalisten door hem gearresteerd.
Na de door Loekasjenko naar eigen zeggen met 80% gewonnen verkiezingen is de parallel met Oekraïne van oranje naar Maidan verpopt: gevechten met de oproerpolitie die het regime, net als in Kiev, trouw blijft.
Opmerkelijk is dat RT, het internationale Russische tv-kanaal, zich achter de demonstranten schaart. Ook al belde Loekasjenko met Poetin en zegde laatstgenoemde zijn steun 'tegen buitenlandse inmenging in Belarus' toe. Dat zegt niet veel.
De NAVO en de geheime diensten uit de 'usual suspects'-landen (ook onze AIVD) maken overuren. Het doel is helder: Wit-Rusland losweken uit het Sovjet-rijk. 'Een Maidannetje'.
Dat leidde in Oekraïne tot een bloedige burgeroorlog met meer dan 10.000 doden. Dat kan de NAVO niets schelen. Dat willen ze in Belarus ook.
De Witrussen wacht armoede en broedermoord.
Trump heeft aangekondigd nog voor de verkiezingen in november overleg met Poetin over een kernwapenverdrag te willen. Om iets van zijn belofte in 2016 (goede relaties met Moskou) in te lossen en zo opnieuw de gunst van de Amerikaanse kiezer die hem toen de overwinning bracht terug te winnen.
Een regelrecht conflict over Wit-Rusland is dus onwaarschijnlijk.
Als de westerse scherpschutters die Maidan beslisten opnieuw door de NAVO (door Trump als 'obsolete' afgedaan) in stelling worden gebracht, is dat zowel tegen de Sovjet-macht als tegen de herverkiezing van Trump gericht. (WK)