Skip to main content
  • 26 januari 2022

De Zaanse losse ploegen opnieuw

Hans Boot

Op de website van Solidariteit is achter de knop “Boeken” een serie over de Zaanse losse ploegen te vinden: Een zoektocht naar hun (voor)geschiedenis. Ongeschreven geschiedenis van zelf organiserende groepen sjouwers die hun 'eigen baan' gingen. Ze zijn in de jaren negentig van de vorige eeuw ofwel opgeheven ofwel overgegaan in uitzendbedrijven. Al zoekend en schrijvend en vooral een reeks van gesprekken met onder anderen vroegere leden van verschillende ploegen groeide een serie van uiteindelijk 37 delen.

Na de afronding van de serie kwam de mogelijkheid van een boekje ter sprake, een bundeling van artikelen. Daartoe is in het voorjaar van 2021 besloten. Ook als dank aan de bereidheid en gastvrijheid van de geïnterviewden. Van Assendelft tot Zaandam, van Jisp tot Wormerveer, van Oost-Knollendam tot Westzaan. Met aanvullingen volgde een prachtig verzorgd boek van 126 pagina's en meer dan honderd illustraties. Een kleine oplage die voor de verzendkosten is gestuurd naar degenen waarmee gesprekken waren gevoerd. Een cadeautje.

Derde druk

Na een artikel in het Noordhollands Dagblad kwam er onverwacht een groot aantal bestellingen binnen van dochters, zonen en familieleden van de ploegleden.(1) Regelmatig aangevuld met persoonlijke herinneringen. Al snel moest 'uitverkocht' gemeld worden.
Besloten werd voor de kostprijs (inclusief verzending) tot een tweede druk. Opnieuw ging het snel, onder andere door een bespreking in het tijdschrift van de Vereniging van Zaans Erfgoed.(2) Op dit moment, eind januari 2022, is opnieuw de kleine voorraad op, terwijl nog steeds bestellingen op mijn e-mail adres arriveren. Ook van mensen 'van buiten'. Een derde druk? Hoeveel dan ongeveer?

En nu de vraag aan de lezer(es) van Konfrontatie:

wil je zonder verplichting me in een mailtje laten weten of je een boek zal bestellen, twintig euro, dat al in februari kan uitkomen?

Hans Boot

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

(1) Rob Swart, Loodzwaar werk voor goedbetaalde arbeid, Noordhollands Dagblad, 30 november 2021 – www.solidariteit.nl/overgenomen/2021.
(2) Jur Kingma, De Zaanse losse ploegen, Zaans Erfgoed winter 2021. (pdf, 433 kB)
Ruud Meijns, De Zaanse ploegen. Een belangrijk boek, De Zuidkant, De digitale buurtkrant en Historie van Zaandam, 11 december 2021 - www.dezuidkanter.nl/boeken.