Skip to main content
  • 04 september 2017
    Oorlog en ontwapening

Oorlogstromgeroffel rond Noord Korea

Rob Lubbersen

“Hoogste tijd om die Kim Jong-un eens flinke billenkoek te geven”. Aldus vanochtend de columnist Stijn van Nieuwland van Radio 1. Stijn vindt dat Noord Korea en Kim na een laatste proef met een waterstofbom maar eens hard moeten worden aangepakt. Met “billenkoek”. Een echte grappenmaker, die Stijn. Billenkoek, ha, ha, lachen!

Dat die billenkoek in de echte wereld neerkomt op heel veel ellende, daar heeft onze Stijn waarschijnlijk niet lang over nagedacht. Verwoesting, vernietiging, verkoolde kinderlijkjes. Een drama in Noord Korea en als dat land terugslaat, misschien ook in Zuid Korea, Japan en wie weet waar nog meer. Waarschijnlijk heeft onze Stijn zich iets te veel laten meeslepen door het almaar luidere oorlogstromgeroffel van vooral de Verenigde Staten.

Het regiem in Noord Korea is verwerpelijk. Het is een wrede dictatuur. De onderdrukking is meedogenloos. Het volk van Noord Korea verdient bevrijding van dit regiem.Het zal daar zelf voor moeten zorgen. Want bij ‘billenkoek ’is niemand gebaat. Die kan alleen maar neerkomen op bevrijding van het voortbestaan van velen. Billenkoek is in dit verband gewoon een ander woord voor massaslachting.

De afgelopen maanden zijn de geesten, waaronder die van Stijn, steeds meer rijp gemaakt om zo’n massaslachting te accepteren. Vooral de propaganda rond de Noord Koreaanse raketlanceringen heeft hysterische vormen aangenomen. Woedend, woest was de rest van de wereld als er weer een vuurpijl de lucht inging. Belachelijke opwinding omdat er dagelijks duizenden en duizenden raketten worden afgeschoten door vrijwel alle landen overal ter wereld. Ook bij militaire oefeningen.

De verontwaardiging over de proeven met kernwapens zijn iets beter te begrijpen. Die zijn zeker verontrustend. Maar de ophef is tegelijk vergeven van de hypocrisie. In 2015 had Amerika 4760 atoombommen, Rusland 4500, Engeland 225, Frankrijk 300, China 260, Israël 80, India 130 en Pakistan 120. Noord Korea werd geschat op 7 kernbommen. Wel iets om je druk over te maken, maar bepaald niet alleen in het geval van Noord Korea.

Voor de mensen in en om Korea is een oplossing in de logica van het wereldwijde militair-industrieel complex uiterst ongewenst. Een oorlog draait voor hen en wellicht ook de rest van de wereld uit op een regelrechte ramp. Kan er dan niets worden ondernomen? Toch wel. In de eerste plaats een volstrekte boycot van alle technologie en materiaal dat voor militaire doeleinden kan worden benut. Dus NIET van humanitaire goederen, zoals voedsel, voor de Noordkoreaanse bevolking, integendeel want aan hen moet de wereld laten zien dat er een betere toekomst zónder Kim Jong-un mogelijk is.

En, hoe moeilijk ook, de democratische oppositie in en buiten Noord Korea moet naar vermogen worden ondersteund. Uiteindelijk kan de bevrijding van Noord Korea slechts het werk zijn van het Noordkoreaanse volk zelf.