Skip to main content
  • 14 maart 2017

Jaap de Hoop Schoothondje

Rob Lubbersen

Jaap de Hoop Scheffer is nu het schoothondje van Donald Trump. In 2003 was hij dat nog van George Bush. De hele wereld zag toen hoe Jaap samen met Balkenende als twee kruiperige onderdanen in het Witte Huis zich aanbood aan de Amerikaanse president van die dagen. En nu doet hij iets dergelijks met de huidige baas van de USA. 'We moeten Trump omarmen' is de boodschap van de man die na het likken van Bush ooit secretaris-generaal mocht worden van de NAVO. Zie het AD van 3 maart 2017. Wacht hem weer een beloning? Jaap de Hoop Scheffer wederom als schoothondje. Jaap de Hoop Keffer.

Een nieuwe beloning voor Jaap is niet uitgesloten. Niet alleen ijvert hij voor omarming van Trump. Hij stelt ook voor om het Nederlandse defensiebudget met 6 miljard Euro te verhogen en om met dat geld vooral wapens te kopen in Amerika. Dat is méér dan pootjes geven aan de States. Onwillekeurig doet dit denken aan Prins Bernhard, die ook een uitstekende relatie had met de Amerikaanse oorlogsindustrie. En die zich daar goed voor liet betalen. Van De Hoop Scheffer weten we wel dat hij een fanatiek Atlanticus is. Zijn belangrijkste baan was immers chef van de Noord Atlantische Verdrags Organisatie, de NAVO.

Natuurlijk heeft Jaap ook heel onbaatzuchtige argumenten voor verhoging van het Nederlandse defensiebudget naar zo'n 15 miljard Euro in totaal en voor versterking van de NAVO. Daarbij speelt hij de kaart van de Russische dreiging. Hij laat geen gelegenheid onbenut om te pleiten voor een harde en militaire confrontatie met Poetin. Dat ter verdediging van even reactionaire en corrupte Oost Europese bondgenoten. Daar hebben we volgens hem Trump en de NAVO voor nodig. Probleempje is vooralsnog dat Trump nogal goed bevriend schijnt te zijn met Poetin. Het is dus de vraag of Trump zich tegenover Poetin wel zo graag wil laten omarmen door christelijke Jaap uit Holland. Al zal die 6 miljard wel welkom zijn.

Van diverse kanten is inmiddels gereageerd op het voorstel van De Hoop Scheffer. Het meest sprekend is de reactie van de defensie-specialist van D'66 in het AD van 4 maart. Sjoerd Sjoerdsma stemt in met meer geld voor het leger, maar niet met besteding in de Amerikaanse oorlogsindustrie: “We maken ook goed spul in Europa.”. Ja, daar zijn ze in Libië, Syrië en Jemen ondertussen ook achter gekomen.... Tot zover het redelijk alternatief. Voorlopig lijkt het verstandiger niet mee te gaan in ouwerwetse ijzervreterij en het opkloppen van tegenstellingen tussen reactionaire regeringen en blokken. Die zes miljard extra voor de wapenindustrie, Amerikaans of Europees, kunnen dan een heel wat betere bestemming krijgen.