Skip to main content
  • 07 maart 2009

BAM!!!

Adriaan Bontebal

Ik wil het over straaljagers hebben. Weet je nog, de goede, oude Starfighter? Lachen met die dingen. De een na de ander stortte neer. Dan luisterde ik naar het nieuws en dan was er weer een in de buurt van Ameland in zee gestort. Yes! met de armbeweging erbij, alsof je een korte stoot op een boksbal geeft, Yes! Misschien lezen er mensen mee die denken: ja maar, mijn zoon, mijn broer... Dikke bult, had je ze maar tegen moeten houden.

Weet je ook nog: die krengen gingen boven bevolkt gebied door de geluidsbarrière.

BAM!!!

De rest van de dag was je bezig je hart weer op orde te krijgen. Daarna hebben we de F16 gekregen. Als ik verder in dit stukje het woord 'we' gebruik, dan is het alleen maar spraakgebruik. We kregen de F16. Volgens mensen die het kunnen weten gaan die krengen, met het nodige onderhoud, nog jaren mee. Maar nee, er moeten nieuwe toestellen komen, de JSF, de gezamenlijke aanvals vechter. Waarom? Nederland zit in een financiële crisis, maar we, daar heb je dat 'we' weer, moeten miljarden uitgeven aan nieuwe straaljagers.

De JSF kan onder de vijandelijke radar vliegen. Sinds wanneer heeft de Taliban radar? Ach, ik kan het niet nalaten om het even over de strijd in Afghanistan te hebben. Er is laatst een meneer geweest die vanwege zijn verdienste aldaar de Willemsorde heeft gekregen. Dat is uniek, dat eremetaal is in de geschiedenis nog geen tien keer uitgereikt. Als die meneer ergens binnenkomt, moeten we allemaal gaan staan. Heus, het enige dat gaat staan is mijn rechter middenvinger. Die meneer heeft de held uitgehangen in een land waar hij helemaal niet thuis hoorde.

Maar ik had het over straaljagers. Los van of we die dingen wel nodig hebben, los van of de F16 al aan vervanging toe is: Jack de Vries, onze staatssecretaris, maakt zich er sterk voor dat we vervangen en wel met de JSF. Er zijn rapporten over bijvoorbeeld Zweedse en Franse toestellen, die goedkoper, sneller, wendbaarder zijn dan die JSF, maar Jack houdt vast aan die Amerikaanse krengen. Tegen alle stromen in. Het riekt naar het Lockheet-gedoe van die oude schuinsmarcheerder. Het meurt naar handjeklap en geldschuiverij. Er is toen, toen Balkellende met Jaap bij Bush op bezoek zijn geweest, meer afgesproken dan we ooit hebben gehoord.

Nou, dat wou ik even kwijt. Dan moet je nog maar even in de krant nalezen wat de president van de Amerikaanse rekenkamer tegen een Nederlandse delegatie heeft gezegd. "Ik zou er nog even mee wachten." Met het aanschaffen van die JSF dus. Dat was een onhandige uitspraak, en hij ontkent het nu. Delegatielid Krista van Velsen heeft zijn uitspraken echter letterlijk op geschreven. Krista kun je wel vertrouwen. Toch?