Skip to main content
  • 07 november 2008

Obama bestaat niet, hij is een product van onze verbeelding

Harry Zevenbergen

Hoera, ik kwam zojuist de eerste Barrack Obama scepticus tegen sinds hij tot president is verkozen. Het lijkt wel of de wereld gek is worden, de euforische hysterie is ongekend.

Het past wel in een trend die met de dood van Lady Di is ingezet. Mensen zijn licht ontvlambaar in positieve en negatieve zin en wanneer ze gaan gaan ze met grote groepen dezelfde kant op. Huilen ze allemaal of Lady Di een persoonlijke vriendin was, zeggen ze allemaal wat ze denken, zonder er over na te denken en denken ze allemaal hetzelfde.

Wanneer zelfs Maarten van Rossum de beroepsscepticus zegt een traan weggepinkt te hebben dan is het goed mis in de wereld. Als Michael Moore ´mij´ mailt dat hij zo blij is dat er een anti-war kandidaat gekozen is tot president dan is de wereld aan het doordraaien.

Ik zal het hardop zeggen ik heb geen traan weggepinkt, ik heb niet gejuicht. De woorden hope, believe and change klinken me niet als muziek in de oren.

Want ik weet niet waar we in moeten geloven, waar we op moeten hopen en welke verandering het over gaat. Wat ik zie is een gematigd rechtse christen politicus en daar hebben we er zelf al genoeg van in Nederland.

Obama is een prima marketingproduct, Obama kan spreken als de beste maar Obama bestaat niet. Niet de Obama die mensen in hun hoofd gecreëerd hebben.
Obama de Messias die over water loopt, de armoede de wereld uit helpt, de ozonlaag dichtlasert, de poolkappen weer bevriest, vrede brengt in de wereld. Die Obama bestaat niet, heeft nooit bestaan en zal nooit bestaan.

De enige Obama die bestaat is de Obama die de mensen gebakken lucht verkoopt en blijkbaar is er vraag naar aan gebakken lucht en in de vrije markteconomie krijgen de mensen wat de mensen denken dat ze willen.

Of de president van de Verenigde Staten nu zwart is, vrouw, homoseksueel, verstandelijk gehandicapt, lichamelijk gehandicapt, blind, doof  of stom of alles tegelijk het zegt me niets.
Niet als het de eerste keer is en ook niet als hij of zij de zoveelste is.
Want de buitenkant kan dan wel anders zijn, maar werd ons niet altijd geleerd dat we mensen niet op de buitenkant mogen beoordelen.