• 01 november 2008
    Noord-Amerika

Gelukkig hoef ik niet te kiezen

Adriaan Bontebal

Nog een paar nachtjes slapen dan kiezen de laatste Amerikanen een nieuwe president; er mag al sinds enkele dagen vervroegd worden gestemd. De publieken hier te lande zullen er de hele nacht bij zijn. Ga ik kijken? Ben je gek, ook dat nachtje zal ik slapen. Ik hoor de uitslag wel de volgende morgen in het programma Amerika kiest, dat eigenlijk Amerika heeft gekozen zou moeten heten. Nee, woensdagochtend geen Goedemorgen Nederland, een programma dat ik sporadisch zie, omdat het op een Bontebal-onvriendelijk tijdstip wordt uitgezonden.

Eén maal gezien, afgelopen week. Daarin Susan Smit, schrijfster en blond. Zij besprak enkele nieuwe boeken. Van één boek wist zij te vertellen dat het bij het lezersvolk was aangeslagen door mond op mond reclame. Als gezegd: schrijfster en blond. Wat moet ik me voorstellen bij mond op mond reclame? Dat lezers tijdens het tongen de informatie doorgeven, mompelend, tongworstelend?

O, dat slordige taalgebruik. Niet dat ik me eraan erger, dan kan ik aan de gang blijven, maar het valt me op. Zo is er een hardnekkig Ster-reclame voor de koeken van Liga. Je hoort een voice-over moeder verzuchten: ‘Wat moet ik ze geven? Iets lekkers?’ Links in beeld verschijnt een bepaalde Liga-koek. ‘Of iets gezonds?’ Rechts in beeld verschijnt dezelfde koek. Die is dus in de Liga-optiek èn gezond èn lekker. De voice-over moeder: ‘Zo, weer een dilemma minder.’ Neen, driewerf neen. Een moeilijke keus, hooguit, maar geen dilemma. Een dilemma is de moeilijke keus tussen twee kwaden en dat kan Liga toch niet bedoelen.

En zo kom ik terug bij de Amerikaanse verkiezingen. Obama of McCain, kijk, dat is een dilemma. Van de Nederlandse kiezers is het overgrote deel voor Obama. Niet dat zij mogen kiezen, maar het is hun gevraagd. Van hen vergelijkt een groot deel Obama met Alexander Pechtold. Welk een misverstand. Niet dat ik nou zo’n Pechtold-fan ben, maar mocht hij hier Obama’s mening verkondigen over het homo-huwelijk (tegen), de doodstraf (voor) of de oorlog in Afghanistan (meer troepen), dan kan hij gevoeglijk zijn biezen pakken.

Obama of McCain? Het heeft iets van een keus tussen Wilders en Verdonk. Gelukkig hoef ik niet te kiezen.