Skip to main content
  • 24 september 2020

Forum voor Demagogie nieuw Europees bruggehoofd voor Trump?

Taco van Dommels

Trump´s voorman in Nederland, Pete Hoekstra, is overgestapt van Wilders naar Baudet. Steunde hij in 2015-2017 nog Wilders´ anti-islam campagne, sinds bijna een jaar zet hij zich intensief in voor het Forum voor Demagogie. Deze maand – een half jaar voor de Tweede Kamerverkiezingen - arrangeerde hij zelfs een FvD fondswervingsbijeenkomst in de Amerikaanse ambassade. Is dit de opmaat naar verkiezingsmanipulatie betaald met (illegale) Amerikaanse fondsen?

Diplomatiek schandaal

De Groene Amsterdammer (21 sept. - ´Een geschenk van Washington´) sprak tien Nederlandse ondernemers die aanwezig waren tijdens een fondswervingsbijeenkomst op 10 september in de Amerikaanse ambassade in Wassenaar. Een bijeenkomst ten bate van het Forum voor Demagogie van Baudet en georganiseerd door Pete Hoekstra, Trump´s voorman in Nederland,

Dit nieuws zorgde deze week voor ophef in de pers (inclusief de New York Times) en er werden Kamervragen gesteld. Want het gaat in tegen alle diplomatieke regels….
Minister Kaag kondigde aan ¨te gaan wegen op basis van een nog te houden gesprek met Hoekstra¨. Het zal wel weer met een sisser aflopen.

Steun van Trump

Baudet kan wel wat steun gebruiken tegen concurrent Wilders die veel hoger scoort in de peilingen voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar. Bij de Eerste Kamerverkiezingen van 2019 leek de opmars van het Forum voor Demagogie niet te stoppen. Zelfs de VVD werd voorbijgestreefd qua aantal stemmen. Inmiddels staat het er niet meer zo rooskleurig voor voor het FVD.

Met een flink kontje van de voorman van Trump kan fascist Baudet zelfs proberen om in één keer de begeerde absolute meerderheid in de Tweede Kamer te behalen. Een positie die hem in staat zou stellen om alle oppositie uit te schakelen. De Hongaar Orbán deed het truukje al voor.

Financiering van verkiezingsmanipulatie

Wat is daar voor nodig? Amerikaanse steun bij het faciliteren van fondswerving onder Nederlandse ondernemers zal niet echt de doorslag geven. Tenslotte mogen particulieren hun favoriete politieke partijen volgens de Nederlandse wet maar met een beperkt bedrag steunen.

Nee, het zal eerder gaan om substantieel grotere bedragen die onder tafel worden aanbesteed. Bedragen die op indirecte wijze hun weg vinden naar (Russische) cybercriminelen en bedrijven a la Cambridge Analytica. Clubs die hebben aangetoond dat een gestroomlijnde en tijdig ingezette aanval via de sociale media erg veel politieke winst kan opleveren (zoals bij de Amerikaanse verkiezingen en de Brexit Poll).

En de financiering van dergelijke campagnes was en is nog steeds geen probleem. Dat toont het nieuwste schandaal rond de ING aan (Investico/FD/Trouw). Inmense geldstromen richting ´s werelds rijksten en machtigsten blijven afgedekt, evenals de betalingen aan terroristen en criminelen.

Nieuw bruggehoofd in de EU?

De vraag is: What´s in it for Trump? Misschien is Trump gediend bij een nieuw bruggehoofd in de EU om daar meer invloed te kunnen uitoefenen. Een Nederlandse staat onder leiding van Baudet kan samen met Polen en Hongarije het proces van gezamenlijke Europese besluitvorming behoorlijk onder druk zetten. En een eventueel uittreden van Nederland uit de Unie kan zelfs een politieke implosie veroorzaken.

Taco van Dommels