Skip to main content
  • 17 mei 2006

What's in a name?

Harry Zevenbergen

´Harry´. De man van middelbare leeftijd zei het met enige aarzeling. Ik kwam hem tegen bij de plaatselijke supermarkt in Rhenen. Ik had ook iets bekends gezien. Een gezicht uit het verleden. ´Jan??´ ´Nee, Frans.´ Hij keek licht teleurgesteld en zover zat ik er niet naast. Jan is namelijk de jongere broer van Frans. Ik had dus in één keer de familie goed. Hij gaf me geen tijd om uit te leggen, dat ik meestal al blij ben wanneer ik míjn broer herken. Hij had zich omgedraaid en was doorgelopen. Het was niet echt een hele grote teleurstelling. Hij zat acht jaar lang bij me in de klas, woonde net om de hoek en naast mijn oma, maar vrienden waren we nooit.

Ik had het graag even met hem gehad over de Rhenense kampioenschappen rolschaatsen, waar ik met overmacht de titel greep en hij het zilver. Maar misschien nam hij me nog steeds kwalijk dat ik hem afgesneden had, ten minste dat was zijn versie indertijd. De weken erna probeerde hij vele malen zonder succes revanche te nemen. Ik won iedere keer. Goed misschien komt er een keer een reünie van onze oude school en kan ik het er dan eens rustig met hem over hebben. Ik zal dan op hem afstappen en hem Frans noemen, als die naamkwestie zo gevoelig ligt.

Wat doet een naam er nu toe. Frans of Jan. Ayaan Hirsi Ali of Ayaan Hirsi Magan. Rita Verdonk of Rita Verdomme Sodemieter Op. Van mij mogen asielzoekers liegen wanneer ze daardoor meer kans hebben om Nederland binnen te komen. Ze zijn allemaal van harte welkom en wat mij betreft hebben ze allemaal eigenlijk een andere naam. Politici liegen over veel belangrijkere zaken. Zo loog Verdonk al verschillende malen en deed ze dat gisteren weer. Want iedereen die de politiek volgt wist al jaren dat Ayaan Hirsi Ali niet haar ´echte´naam was. Dat Verdonk het niet wist is onmogelijk of een brevet van onvermogen. Wat mij betreft is Ayaan een echte Hollandse meid en ik wens haar veel succes met haar werk bij de ultra rechtse ´denk´tank van de neo-conservatieven in de VS. Opgehoepeld staat netjes. Sommige Nederlanders zie ik nu eenmaal het liefst zo snel mogelijk het land verlaten. Ik zal je de waslijst besparen.

PS In het Safaripark op de Beekse Bergen at een beer een aapje op. Verschillende ouders klaagden na afloop van hun tour bij de leiding van het park. Krijgen ze een keer te zien hoe dieren zich in het wild gedragen, is het weer niet goed. Het is zoiets als klagen bij de directie van Madurodam dat die huizen zo klein zijn, zeker voor blinden en slechtzienden.