Skip to main content
  • 03 mei 2006

Naar Polen?

Adriaan Bontebal

Gelijke monniken, gelijke kappen in een pak van hetzelfde laken.

Ik heb me een paar jaar bezig gehouden met genealogie: het in kaart brengen van mijn voorouders. Daar ben ik ver mee gekomen. Zo heb ik ontdekt dat er een lijn van mij helemaal tot Karel de Grote loopt. Dat klinkt spectaculair, maar het geldt voor meer dan de helft van de Nederlanders. De kans is dus groot dat als een Nederlandse man met een Nederlandse vrouw trouwt, zij in Karel een gezamenlijke voorouder hebben. Een vorm van incest, maar wel een beetje vergezocht.

Alle Bonteballen vinden hun roots in het Zuid-Hollandse Zevenhuizen. In de zestiende en zeventiende eeuw waren het hotemetoten op dat dorp. Ze waren rijk. Maar dat geld is in de loop der tijd als sneeuw voor de zon verdwenen. Niet bij allen: er lopen hier in de Randstad wat gefortuneerde architecten en aannemers rond met de naam Bontenbal: let op de extra tussen n.

Onder mijn voorouders bevinden zich Duitsers, Belgen, Fransen en aan de kant van mijn moeder waarschijnlijk zelfs Polen. En nu ben ik waar ik wezen wil. Verdonk, de heks, wil bepaalde criminelen uitwijzen. 'Boeven' die weliswaar hier zijn geboren, net als u, zij en ik, maar wier ouders bijvoorbeeld in Marokko zijn geboren. Die ‘boeven" worden dan uitgezet naar Marokko. Wat als ik over de schreef ga? Wordt het Duitsland, België, Frankrijk of toch Polen? Wat is dit voorgekkigheid? Als je een misdaad begaat, kom je voor de rechter en krijg je een straf. Daar bestaan strafmaten voor. Om je dan het land uit te gooien, omdat je directe voorouders uit een buitenland komen... Daar is geen wettelijke basis voor.

De kol Verdonk heeft al een aantal malen zwaar gezondigd. Liegen tegen de Tweede Kamer is namelijk een doodzonde, het is een ondermijning van de democratie. Zo heeft zij enkele malen met droge ogen beweerd dat er geen uitgeprocedeerde kinderen in de gevangenis zitten. Het tegendeel is waar: deskundigen schatten het aantal tussen de 50 en de 100.

Liegen tegen de Kamer, kinderen in een cel zetten. Ook zij moet voorouders hebben van buitenlandse afkomst. Uit een heel kil land. Oprotten met dat wijf.

PS Ook een dubbele straf, zonder enige rechtsgrond: pappa heeft stiekem op zolder een hennepplantage. Die wordt ontdekt. Daar staat een straf op, dat komt voor de rechter. Maar wat gebeurt er in de praktijk: het hele gezin wordt uit huis gezet. Moeder en de kinderen moeten ook boeten voor de scheve schaats van pa.