Skip to main content
  • 07 juli 2024

Een stukje stof zorgt voor onveiligheid

Jose van Leeuwen

Ik nam vorige week deel aan de demonstratie in Den Haag tegen het aantreden van het kabinet met Wilders daarin.

Mevrouw, deze demonstratie tegen de nieuwe regering is toch inclusief, waarom heeft u die sjaal dan om? U geeft mij een onveilig gevoel, u moet uw sjaal (keffiyeh) afdoen.

Nou mevrouw, als die sjaal u een onveilig gevoel geeft, dan kunt u toch weg gaan?

U haalt van alles en nog wat bij deze demonstratie, het heeft hier niets mee te maken. U geeft mij echt een onveilig gevoel.

Mevrouw, deze demonstratie heeft alles te maken met de genocide die Israël voert en die door de oude en nieuwe regering wordt gesteund.

Nog twee dames knikten van ja, het was vreselijk wat ik deed, en mijn bloeddruk steeg tot het kookpunt.

Dit stukje stof geeft u een onveilig gevoel, dit stukje stof? Weet u wat onveilig is, bommen op de Gaza, bommen op ziekenhuizen, universiteiten en vluchtelingenkampen. Dat is onveilig!

Maar deze dames waren er niet om te demonstreren maar om te provoceren en te controleren of er Palestijnse steunbetuigingen waren. Om de aandacht op zichzelf te richten en misschien nog wel ergens een stukje te schrijven en rond te vertellen dat er zelfs tijdens demonstraties tegen de nieuwe regering, een onveilig gevoel werd ervaren.

Als ik nou deze dames had willen wurgen met de sjaal, hun handen en benen vastgebonden had met dezelfde sjaal, of hen ermee geblinddoekt had - dan hadden zij recht van spreken gehad. Dan hadden zij misschien kunnen voelen en ervaren wat Palestijnen voelen als zij gekneveld worden.

Misschien kan ik vragen of deze dames een tuin hebben en daar net zoals kolonisten op de West Bank hebben gedaan, graven maken en daar een roos in leggen. Dit als boodschap aan de Palestijnen dat die Palestijnen gedood zullen worden.

Voor elk land wat Palestina erkent, komt een nieuwe nederzetting. Een miljoen Israëli zullen in nederzettingen komen te wonen op de West Bank. Naast woningen zullen er speciale wegen voor kolonisten komen, meer militairen, meer geweld, minder bewegingsvrijheid voor de Palestijnen, minder water, en meer vernieling van bezittingen. Olijfbomen zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen en er is geen haan die ernaar kraait.

Zelfs onze nieuwe minister-president, Dick Schoof vindt het allemaal niet genoeg voor sancties. Hij is bezorgd maar verbindt er verder geen maatregelen aan, zelfs niet na het benadrukken van de schendingen. Misschien doet hij er straks het licht uit als de laatste Palestijn dood en begraven is.

Nou zeg je wat, er is niet eens materiaal om doden te begraven, zelfs voor de laatste eer is geen plek en is het niet veilig. Je kunt gewoon afgeknald worden terwijl je je naaste begraaft.

Ook voor artsen is het niet veilig, niet i.v.m. een stukje stof maar door arrestaties en martelingen. Martelingen met staven, stokken op hoofd en in de anus. Het onthouden van voedsel en het vernederen door mensen in een luier te laten zitten. Het breken van botten en het toedienen van elektrische schokken.

Aanvallen met honden in gevangenissen of in Gaza zijn geen uitzondering. Zouden het de herdershonden zijn die een NL-bedrijf traint en exporteert? Jaren geleden zijn daar nog Kamervragen over gesteld maar er was geen mogelijkheid om dit te verbieden.

Hoe gestoord velen in Israël zijn, blijkt uit de woede die er heerst over de vrijlating van de chirurg Mohammed abu Salmiya, want hij is een Palestijn uit Gaza. Hij werd door Israël ontvoerd op dezelfde manier als Hamas de Israëlische gijzelaars ontvoerde en werd in de gevangenis gegooid. Net als de Israëlische gijzelaars wist zijn familie niets van zijn lot en noch vertegenwoordigers van het Rode Kruis noch zijn advocaat mochten hem bezoeken. De verhalen waarmee hij terugkwam gingen over mishandeling en marteling. “Bij mij is mijn pink gebroken. Ik kreeg herhaaldelijk slagen op het hoofd, wat vaak bloedingen veroorzaakte”, vertelde hij tegenover verzamelde media in Khan Younis. In een reactie op het onderzoek ontkent het Israëlische leger de beschuldigingen, en noemt ze ‘onjuist’ en ‘ongegrond’.

Maar in Israel ontstak men in woede omdat een arts die levens van mensen kan redden vrij is gelaten. Avigdor Lieberman van de rechts-nationalistische partij Israel Beitenu noemde hem “nazi dr. Mengele” en ziet liever de doodstraf voor gevangenen dan overvolle gevangenissen.

Mijn lapje stof geeft dames een onveilig gevoel, activisten op universiteiten geven joodse studenten een onveilig gevoel. Sodemieter toch op met je gejank, er word je niets aangedaan, je krijgt geen bomscherven of schroeven/spijkers in je lijf. Je hoeft het hoofd van je kind niet onder het puin vandaan te halen of naar je geliefde te kijken die hoog op de rand van een gebombardeerd huis ligt. Je voelt de brandwonden niet en je hebt voorlopig genoeg te eten. Ga ergens anders aandacht vragen voor je angst of zelfmedelijden. Er zijn vast en zeker hele goede therapieën die je realiteitszin bij kunnen brengen.

Waar je echt bang voor moet zijn is dat het internationaal recht verworden is tot een nutteloos instrument. Elke dictator of halvezool kan iemands (ook die van u) bezittingen afpakken, u en uw naasten verwonden en of ombrengen. De geest is uit de fles en krijg die maar weer eens terug.

U mag mijn stukje stof inwisselen voor bovenstaande voorbeelden, ik hoor wel waar u voor kiest.

Verder lezen in Konfrontatie