Skip to main content
  • 25 november 2018

Veeg er je reet maar mee af...

Bas van der Plas

De moord op journalist Jamal Khashoggi in oktober 2018 in Istanboel, de onthoofding van de immigrante Tuti Tursilawati voor het doden van haar werkgever die haar verkrachtte, uitgehongerde kinderen door oorlogsgeweld in Jemen, het zijn allemaal misdaden waarin Saoedi-Arabië de hoofdrol speelt. Vanwege de Saoedische oorlog tegen Jemen is dat land sinds 2015 genadeloos gebombardeerd en die oorlog veroorzaakt ook nog eens de grootste hongersnood ter wereld sinds 100 jaar. Vrouwen in Saoedi-Arabië mogen nu autorijden, maar vrouwelijke activisten worden routinematig gevangengezet en gemarteld. Eén van hen, Israa al-Ghomgham, wacht op haar executie.

De Verenigde Staten zijn diep betrokken bij deze Saoedische misdaden - of zwijgen erover. Washington biedt enorme militaire steun aan de oorlog tegen Jemen. Amerikaanse bedrijven incasseren miljarden dollars door de verkoop van conventionele en elektronische wapens aan Saoedi-Arabië en de training van manschappen. Uiteraard zwijgt de Amerikaanse regering over de afwezigheid van mensenrechten en de slavernij van een miljoen immigranten in dat land. Wat zijn mensenrechten en menselijke normen en waarden waard als je miljarden binnen kunt halen? Ach, we praten hier over de VS, waar een psychiatrische patiënt met proefverlof president is geworden, waar de ene schietpartij na de andere plaatsvindt en je je af kunt vragen wanneer de laatste Amerikaan wordt geraakt door de laatste kogel in dat land.

Intussen gaf Trump het leger toestemming om “dodelijk geweld” te gebruiken tegen illegale migranten bij de grens met Mexico, voor een belangrijk deel slachtoffers van het Amerikaanse imperialisme op dat continent. “Criminelen,” zegt Trump. De grootste criminelen zitten echter in Washington en die bemoeien zich met de hele wereld. Onlangs riep Washington de door een rechtse staatsgreep in Kiev aan de macht gekomen Oekraïense regering nog op om naar de afgescheiden gebieden in het oosten de toevoer van water en elektriciteit af te sluiten. Ja, ook in het oosten van Oekraïne wonen mensen, maar zolang die mensen geen bijdrage leveren aan de inkomsten van de Amerikaanse economie zijn het geen mensen maar wezens die kou en dorst mogen lijden. Het kan de Amerikanen en de rest van de westerse wereld niks schelen.

Mensenrechten? Veeg er je reet maar mee af...