Skip to main content
  • 25 april 2006
    Mensenrechten

Rubberpaus

Harry Zevenbergen

Heb je dat wel eens, dat je als aangeschoten wild helemaal in de kreukels op de straat ligt na een aanrijding en dat er dan een politieagent op je afstapt, die je een groot stootkussen aanreikt tegen botsingen met te hard rijdende medeweggebruikers.

Of dat je ergens in de provincie Uruzqan, met een kogelgat in je borst en ook één in je schedel van het slagveld wordt gedragen en dat dan Minister Kamp voor je staat met een kogelvrij vest en een degelijke helm en zegt: ´Wanneer je dit nu voortaan aan doet, is het een stuk veiliger.´

Of dat je in Afrika woont en de Paus met de verheugende mededeling komt, dat je wanneer je Aids hebt of besmet bent met het HIV-virus, je een condoom mag gebruiken. Wat zullen de anderen jaloers zijn en er alles aan doen om ook het, binnen de kortste keren zeer populaire virus, op te lopen als een vrijkaartje voor het gebruik van condooms.

En de massa zal uit dankbaarheid en respect voor Paus Durex I voor een bedevaart naar het Vaticaan trekken en dagenlang scanderen: ´Dank oe voor die Durex. Dank oe wel.´

Ik vraag me slechts af of de Katholieke kerk in geldnood zat en een grote sponsor aan de haak heeft geslagen in de vorm van deze rubbergigant.

Ben ik dan toch de cynicus, die mensen vaak in me zien?