Skip to main content
  • 18 maart 2006

Zo gaan we godverdomme wel met elkaar om!

Harry Zevenbergen

´Zo gaan we niet met elkaar om´, een gevleugelde uitspraak van onze minister-president. Hij zei het gisteren in relatie tot de uitspraak van een Italiaanse minister over de Nederlandse euthanasiewetgeving. In een radio interview zei deze minister ´De nazi-wetgeving en de ideeën van Hitler komen terug in Europa via de Nederlandse euthanasiewetgeving en het debat over hoe zieke kinderen kunnen worden gedood´. De vergelijking is zo gek nog niet, we hebben wel meer wetten die ook in Nazi-Duitsland golden. Het zou vreemd zijn wanneer dat niet zo was.

Onze geliefde premier, zou zelf nooit zo´n vergelijking maken, nou ja misschien over de etnische zuiveringen van Milosevic of over Saddam Hoessein. In ieder geval niet over onze Amerikaanse vrienden, die vinden dat mensenrechten er slechts zijn voor brave Amerikaanse burgers. Jan Peter maakt de opmerking meestal op een moment dat blijkt, dat er juist wel zo met elkaar om gegaan wordt. Wanneer een politicus met de dood wordt bedreigd bijv.

Wat hij wil is dat we allemaal met een schijnheilige gereformeerde kop de braafste van de klas proberen te zijn. Dat we doen alsof er niets aan de hand is.

Alsof het normaal is dat een tienermeisje, die haar Vwo-diploma wil halen, wordt geïntimideerd en geschoffeerd door een minister. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is, dat de martelpraktijken in geheime kampen en het concentratiekamp in Guantanomo bay gewoon door gaan en de Nederlandse regering zwijgt. Alsof het normaal is dat Syrische overheidsdienaren de IND wegsturen bij gesprekken met Syrische vluchtelingen, die terug moeten naar hun land. Door de aanwezigheid van de IND zouden de gesprekken te stroef verlopen. Alsof het normaal is dat gevluchte christenen en homo´s uit Iran worden teruggestuurd en dat met de persoonlijke boodschap van de verantwoordelijke minister om hun geaardheid en/of hun geloof dan maar niet in de praktijk te brengen. Zoveel is de vrijheid van meningsuiting waard voor het liberale Westen.

Alsof het normaal is. Het probleem is dat het allemaal normaal is. Zo gaan we met elkaar om. Het zou niet moeten maar het is zo. Dus laat dat schijnheilige Gereformeerde masker voortaan thuis Jan Peter, hou je mond of haal die balken uit je eigen ogen. Dan verdwijnen de splinters in andermans ogen vanzelf.