Skip to main content
  • 30 mei 2007

Laten we onze gemeente in de gaten houden

Adriaan Bontebal

Een boef met hartproblemen, Willem H., krijgt met voorrang een operatie. Boeven hebben ook recht op medische zorg, dat is buiten kijf, maar het is een schoffering voor de mensen op de wachtlijst om zo'n plaag een voorkeursbehandeling te geven. Niet alleen boeven hebben recht op medische zorg, iedereen die zich in dit land bevindt heeft er recht op. Eindelijk, na veel heen en weer geleuter, is het generaal pardon er door, dit tot grote ergernis van engerds als Mein Kamp en Wilders. Asielzoekers die vóór 1 april 2001 asiel hebben aangevraagd en sinds die tijd onafgebroken in Nederland hebben verbleven komen in aanmerking. Maar er is een grote groep van na die tijd die niet terug kan, wil of durft naar het land van herkomst. Wist je dat er mensen worden teruggestuurd naar Soedan? Waar de strijdende partijen met geen mogelijkheid uit elkaar te houden zijn, waar het levensgevaarlijk is?

Mensen die uitgeprocedeerd en afgewezen zijn, maar die om hun moverende redenen er niets voor voelen het land te verlaten, hebben net als Willem H. recht op zorg, recht op opvang. Zo gaat dat in een beschaafd land. De staatssecretaresse heeft de gemeentes verboden nog langer die opvang te bieden. Enkele gemeentes hebben al gezegd zich daar niets van aan te trekken. Het wordt tijd onze eigen gemeente in de gaten te houden. Of moeten we dat eigenlijk altijd doen?

Vorige week schreef ik (op zevenbalweblog) dat ik op de voorpagina van De Volkskrant een aankondiging las van een bericht dat de regering 200 duizend kanslozen aan een baan zal helpen. Maar mis: het betreffende artikel was niet in de krant te vinden. Ik heb daarop een ingezonden brief gestuurd (dat gaat gewoon per e-mail), die werd de volgende dag geplaatst, maar nog steeds niet het betreffende artikel. Eindelijk in de zaterdagkrant wat meer duidelijkheid. Aboutaleb gaat een deal sluiten met de gemeentes om 75.000 bijstandsgerechtigden aan het werk te helpen. Nog eens 75.000 zouden met participatiebanen en vrijwilligerswerk aan de slag kunnen. Dat zijn er 50.000 minder dan de aanvankelijk genoemde 200.000 en ik blijf reuze benieuwd hoe ze dat voor elkaar denken te boksen. Laten we onze eigen gemeente in de gaten houden.

Geen idee wat participatiebanen zijn. Enkele jaren terug had je de banenpool, die later WIW ging heten. Langdurig werklozen konden bij culturele instellingen en dergelijke aan de slag, waarbij de instelling een kleine geldelijke bijdrage moest leveren aan de banenpoolorganisatie. Zo ben ik aan een baan gekomen, bij stichting SUB, mijn werkplek was thuis. Mijn begeleider bij de banenpool zei al snel tegen mij, dat hij er geen gat in zag mij in een reguliere kwijt te kunnen. Ik moest er maar rekening mee houden dat ik tot mijn pensioen zou banenpoolen. Het heeft vijf jaar mogen duren, toen werd de regeling botweg afgeschaft. Zouden participatiebanen iets dergelijks zijn? Het wordt tijd de regering in de gaten te houden.

PS Van de rechter mag Jort Kelder Bram Moskowitsz geen maffiavriendje meer noemen. Nou, dan doe ik het toch: Bram Moskowitsz is een maffiavriendje. Deze glamour boy is niet goedkoop. Dan vraag ik me af: met welk geld betaalt Willem H. zijn advocaat?