Skip to main content
  • 15 februari 2010

Communietus

Dennis Rodie

Het klinkt als een ziekte, Communities, en het spreidt zich als een virus over de wereld. Iedereen wil bij een community horen, in de virtuele wereld dan wel. Elke ramp, TV programma, boek, ziekte, beroep, hobby of wat dan ook resulteert in weer een community. Iedereen wil bij een community horen en nutteloze zinnetjes met elkaar uitwisselen, zoals: Ik heb kaas in mijn koelkast, wat heb jij?

Maar een community in je eigen buurt beginnen, dat is niet zo populair. Althans, niet in Zweden waar ik al 8 jaar lang met een zelf opgerichte buurtvereniging ploeter. De enkele vrijwilligers met wie ik samenwerk willen eigenlijk het liefst zo min mogelijk doen. Dus dacht ik, waarom niet weer een filmvoorstelling, iedere keer met een ander thema. De eerste zaterdag elke maand gratis 's middags film kijken op een groot doek in ons centraal gelegen buurtlokaal. Maar daar kwam niemand op af, ondanks duizend flyers in duizend brievenbussen. Vorige week was het thema milieu. Drie keer een advertentie in 20.000 exemplaren van de lokale krant; twee documentaires zouden we gratis vertonen.

De eerste was een echt zelfgemaakte reportage van 4 ekogemeenschappen in Denemarken, Zuid-Engeland en Wales waar ik afgelopen september met 2 anderen naartoe was gereisd. En warempel, we waren in totaal met dertien personen. Tien ervan verdwenen meteen na de eerste voorstelling ondanks een gratis kopje ekologische koffie, thee, koekjes, een massa interessante boeken en folders. Geen debat over de noodzaak van een sustainable maatschappij, Permaculture of Low Impact Development. Geen nieuwsgierigheid hoe wij als mensen ons leven kunen verbeteren zonder dat we daar de wereld voor moeten opofferen. De tweede documentaire was Yann Arthus-Bertrand's indrukkende epos Home. Ik en twee anderen van de buurtvereniging waren de enigen die over bleven.

Samen film kijken, dat doe je blijkbaar niet meer. Film kijken doe je thuis op je TV of je computer en dan zeg je in je online community dat je een film aan het kijken bent. En dat je kaas in je koelkast hebt.