Skip to main content
  • 04 oktober 2010

Freeganisme

Dennis Rodie

Sinds augustus eet ik voornamelijk uit de vuilnisbak. Niet omdat ik dakloos ben geworden maar omdat de lokale supermarkt zoveel eten weggooit. Alles wat ook maar een beetje over de houdbaarheidsdatum is gegaan, wordt in de container geflikkerd. Ook producten met een licht of zwaar beschadigde verpakking vinden hun weg naar de container. Na twee maanden sta ik er nog steeds van versteld hoeveel voedingswaren, waar niets mis mee is, worden weggegooid. Mijn vriendin doet ook mee maar is wat kritischer wat betreft de tijd na de houdbaarheidsdatum. Ik heb het record van knakworsten die elf dagen de grens van houdbaarheid hadden overtreden. Mijn vorige record stond op acht dagen. Alhoewel 95 procent van mijn dieet uit de vuilnisbak komt, ben ik er nooit ziek van geworden. Integendeel, ik heb nog nooit eerder zo gevarieerd gegeten met zoveel verse groenten en fruit.

Wat zijn de hoogtepunten geweest? Acht kilo chocolade van hoge kwaliteit en veertig pakken koffie in één week. Ik kan het iedereen aanraden om eens in de container van je plaatselijke supermarkt te kijken. Een vriend van me zei dat hij zich zou schamen als hij zou worden gezien bij het vullen van zijn tas met eten uit de vuilcontainer. Ik vertelde hem dat de eigenaar van de supermarkt zich zou moeten schamen om zulk goed voedsel klakkeloos weg te gooien.

Recycling komt niet voor in deze supermarkt en ook nieuwe batterijen en lampen haal ik er uit, tot en met een platte monitor met een kapotte stekker. Dat is zo’n beetje de trend in onze consumptiemaatschappij: is het beschadigd of is iets kapot, gooi het weg en koop een nieuwe. En we produceren met z’n allen meer afval dan ooit.

Ik las onlangs dat astronomen een nieuwe planeet Aarde hebben ontdekt, die drie keer groter is. Dat is dan perfect voor de levensstijl van de westerse mens want die consumeert drie keer wat de aarde kan produceren. Er is hoop voor de toekomst.