Skip to main content
  • 08 maart 2006

Roeptoeter

Adriaan Bontebal

Een vat vol tegenstrijdigheden ben ik. Niet stemmen* en toch naar de uitslagen kijken. De hele avond zelfs, tot en met het afsluitend debat tussen de fractievoorzitters. Daarin sloeg vrouw Halsema kwink: ze noemde Wiegel - de reactionair uit Diever - de roeptoeter van de VVD. Da’s een goeie. Varken is ook een goeie.

De regeringspartijen zijn afgestraft. VVD op verlies, het CDA een flinke dreun en het splintertje D66 is een nog kleiner splintertje geworden, we hebben er bijna geen last meer van. Allemaal leuk een aardig, maar als deze ontwikkeling zich voortzet zitten we over anderhalf jaar wel met premier Wouter Boss. Daar wordt een mens ook niet vrolijk van. (Wiegel premier? Na de BTW-fraude bij Copaco, die hij als commissaris heeft verzuimd in het jaarverslag te zetten, lijkt me dat niet zo’n goed plan: onze eigen Berlusconi.)

De LPF, de Luis in de Pels Flop, in veel gemeentes ook wel Leefbaar genoemd, is bijna geheel van de kaart geveegd. De clowns kunnen naar huis.

De allochtonen zijn in grote getale naar de stembus gegaan. Dan kan je het als regeringspartij, die de kol Verdonk als een adder aan de borst koestert, natuurlijk schudden. Voordeel van deze uitslag is dat er meer ‘progressieve’ colleges in het land zullen komen. Met als gevolg dat meer gemeentes het onmenselijke beleid van de heks en haar IND aan de laars zullen lappen. Je zet geen mensen rücksichtslos op straat, ben je nou helemaal besodemieterd?

De verkiezingen zijn rustig verlopen melden waarnemers uit Wit Rusland, Cuba en Somalië. Slechts één ernstig incident. In Utrecht werd de Boss met enkele eieren bekogeld. Wéér een terroristische aanslag! Er zijn twee mannen opgepakt. Er gaan geruchten dat zij inmiddels vastzitten in de Extra Beveiligde Inrichting te Vught. Zij zullen ongetwijfeld een zware douw krijgen.

* ‘Als je niet stemt, moet je later ook niet klagen.’ Boel shit!
Oké, ik zal het nog één keer uitleggen. De makke van de parlementaire democratie is dat je een volksvertegenwoordiger niet de laan uit kan sturen als hij of zij niet doet wat is beloofd. Goed, je stemt op een partij, omdat je het eens bent met het programma. En hoe gaat het dan verder? Álle programma’s worden direct na de verkiezingen bijgesteld. Sliep uit!
Ja, ik heb wél het recht te kankeren op de regering, want het is ook míjn regering ook al heb ik er niet voor gekozen. Maar ik heb daarbij gelukkig niet de wetenschap dat ik ben belazerd.

PS De fascisten zijn weer op pad. De Nederlandse Volks Unie deed mee in vijf plaatsen: Arnhem, Nijmegen, Oss, Venray en Apeldoorn. In het totaal kreeg het tuig 1923 stemmen. Ze behaalden nergens een zetel.

PS2 De SP leed het grootste verlies in Oss, de woonplaats van Jan Marijnissen.