Skip to main content
  • 20 augustus 2007
    Linkse discussie

PvdA -voorzitter

Willem Bos

Jan Pronk, daar heb ik het nooit zo op gehad. Hij staat natuurlijk links in zijn partij, maar dat kan tegenwoordig ook moeilijk anders. Hij heeft oog voor wat er in de rest van de wereld aan de hand is en begrijpt iets van de mondiale milieuproblematiek, maar als persoon vind ik het niks. Een individualist, een drammer, een moralist. En zeker niet de bruggenbouwer die de PvdA nu nodig heeft.

Het probleem met Pronk is dat hij een man is van morele oordelen, van goed en fout en van het geheven vingertje. Mij irriteert dat mateloos.

Het kan ook anders, kijk naar de net opgestapte PvdA -voorzitter Michel van Hulten. Dat is een frisse ondogmatische jonge man die helaas het veld moest ruimen na de verkiezingsnederlaag van Wouter Bos. Zonde dat die weg moest, zo'n ondogmatisch denker.

Hij heeft nu een baan gevonden bij het 'public affairs' bedrijf Burson-Marsteller. Hij wordt voor hen lobbyist bij de EU, waar hij als oud-europarlementariër goed de weg weet. Van Hulten heeft helemaal geen last van morele oordelen. Zijn nieuwe werkgever zet zich gewoon in voor iedereen die daar voor betaalt. Zo waren ze actief voor het Iraaks Nationaal Congres van Ahmad Chalabi, de regering van Birma en de koninklijke familie van Saudi-Arabië. En soms steunen ze interessante maatschappelijke organisaties.

Een paar jaar geleden richtte Burson-Marsteller 'European Women for HPV Testing' op. Beroemdheden als actrice Liz Hurley verleenden hun steun aan deze 'vrouwengroep' die actie voerde voor het grootschalig testen van vrouwen op het pappilomavirus. Helaas trokken  Hurley en andere celebrities hun steun in toen een Engelse krant het nodig vond om te onthullen dat het ging om een campagne van Burson-Marsteller, uitgevoerd voor het Amerikaanse biotechbedrijf Digene, producent van een middel tegen het papillomavirus.

Burson-Marsteller zat ook achter het Bromine Science and Environmental Forum (BSEF). Dat werd opgezet voor broomproducenten uit de VS, Israël en Japan die een EU-verbod op de ongezonde en milieugevaarlijke brandvertragers wilden tegenhouden. De jarenlange lobby tegen een verbod op broomhoudende brandvertragers werd helaas verstoord toen bekend werd wie er achter het Forum zaten.

Op de vraag of hij nu niet voor heel verkeerde belangen op pad ging, antwoordde van Hulten  in de Volkskrant dat hij zelf klanten aan mocht brengen. Dus misschien is de PvdA nog niet verloren en kan hij achter de schermen gewoon voor de partij blijven werken. Dan blijft ons dat moralisme van Pronk tenminste bespaard.

(Met dank aan Olivier H. )