Skip to main content
  • 19 november 2018
    Linkse discussie

In Frankrijk is 1792 nooit ver weg

WK

'Wat we in 1792 met Louis XVI hebben gedaan kunnen we ook met Macron', verwoordde een vrouw in 'gilet jaune' op een barricade de pre-revolutionaire stemming in Frankrijk. Van Zuid tot Noord, van Oost naar West had de bevolking de recente verhoging van de brandstofprijzen aangegrepen om haar ongenoegen over de regering Macron te uiten en het land plat te leggen op een manier, zoals ze die alleen in Frankrijk kunnen.

Denk aan de Air France-piloten die hun bazen in ondergoed een hek over jaagden. Toestanden die in Nederland ondenkbaar zijn. Daar neemt de knecht zijn pet af als de baas passeert. In de onooglijkste dorpjes werden rond-points en kruispunten gebarricadeerd door de lokale bevolking. Op het platteland is de populariteit van Macron nog geringer als in de steden. En barricaderen hebben ze misschien niet in Frankrijk uitgevonden, het is er wel tot de grootste bloei gekomen, tijdens de Franse Revolutie en de talrijke revoluties van de 19e eeuw, met als hoogtepunt natuurlijk de Commune van Parijs 1871.
Deze wrede oorlog tegen het proletariaat van Parijs werd door haar met barricades gevoerd tegen de troepen van Versailles die door de Pruisen (de winnaar van de Frans-Pruissische Oorlog van 1870) werden bewapend. Maanden werd om de straten en wijken van Parijs gevochten. Met meer doden dan tijdens de hele Franse Revolutie.

In Frankrijk is 1792 nooit ver weg en dat heeft Macron met zijn blabla-verhaal tijdens de 100-jarige herdenking van WO1 nu gemerkt. Gevoed door de MSM heeft het idee postgevat dat Macron populair zou zijn in eigen land. Dat is een groot misverstand. Fransen hebben knarsetandend op hem gestemd omdat ze geen Marine LePen wilden. Populair is hij nooit geweest.
Macron's minister-president Edouard Philippe heeft de gele vestjes (ze dragen de verplicht in de auto aanwezige veiligheidsvesten) 'anarchisten' genoemd. Dat had hij beter niet kunnen doen. Want daar worden ze alleen maar kwaaier van. De acties gaan in estafette door: vandaag de ambulances, dan de brandweer enzovoorts.
Wij brave nederlandertjes kunnen alleen maar ademloos toekijken. In Groningen bijvoorbeeld, waar ze systematisch worden genaaid...

WK