Skip to main content
  • 17 november 2006

De Bos van deze week

Harry Zevenbergen

Volgens de Wouter Bos van deze week heeft hij altijd opengestaan voor de mogelijkheid van een regering met de SP en Groen Links. In werkelijkheid hield de Wouter Bos van vorige week en de weken ervoor de boot nadrukkelijk af. Richtte hij zich vooral op het CDA.

Nu zou hij naar eigen zeggen het initiatief hebben genomen tot een ´linkse´ coalitie. Niets is minder waar. Dat initiatief komt van de SP en Groen Links, die al jaren toenadering zoeken en slechts stuitten op sociaal-democratische tegenzin. De toenaderingen hebben de SP al tijden geleden verleidt tot het afzwakken van standpunten. Salonfähigheid is gewenst.

De draai bij de PvdA kwam toen de partij bleef terughollen in de peilingen en de SP de PvdA dreigt leeg te eten. Bos zijn adviseurs en spindoctors besloten dat de Bos van deze week nadrukkelijk naar links moest kijken. Hopend daarmee de meest linkse PvdA-kiezers weer aan zich te binden, om dan vervolgens doodleuk gewoon met het CDA een regering te vormen. Maar dat is de Wouter Bos van volgende week.

Het mooie van politici is dat ze gaan geloven wat ze liegen. Het spinnen van de doctors is geen liegen, toch? Ze draaien slechts de waarheid een paar slagen, zodat de meest voordelige kant voor komt te liggen.

Dat liegen wordt de politici wel eens verweten, maar dat is onterecht. Uit onderzoek is gebleken dat liegen slecht voor je geheugen is. Hoe meer je liegt, hoe meer je overtuigd raakt van de waarheid van de leugen en niet meer beseft dat het liegen is wat je doet.

Iedereen kent het wel. Bij het vertellen van anekdotes, maak je je eigen rol altijd heldhaftiger, grappiger, romantischer dan dat deze in werkelijkheid was. Gewone mensen hebben geen geld voor een spindoctor, doen het prima zonder. Vertellen de waarheid zoals die had moeten zijn.

Soms zijn we allemaal de Bos van deze week.

Politici zijn in wezen ook een soort mensen, al zijn sommigen dat een beetje vergeten. Dat komt doordat ze voortdurend in een wereld leven, waarin ze zijn gaan geloven in de leugen dat de Tweede Kamer Nederland is en dat zij de uitverkorenen zijn in plaats van de vertegenwoordigers van het volk.