Skip to main content
  • 06 november 2018
    Latijns-Amerika

Ontruiming dreigt MST-boeren Brazilië weer landloos te maken

Taco van Dommels

Grassroots International vraagt steun voor boerengezinnen in de Quilombo Campo Grande in Brazilië. Zo´n tweeduizend voormalige landlozen dreigen hun bestaan en grond te verliezen onder het Bolsonaro-regiem. De Braziliaanse grondwet geeft landloze gezinnen het recht om braakliggende grond te bezetten om daar voedsel voor eigen levensonderhoud te telen. Zo´n 20 jaar geleden organiseerden een aantal gezinnen zich via de MST (Movimento dos Trabalhadores Sem Terra) en bezetten een stuk land in de Quilombo Campo Grande in de regio Minas Gerais. De gemeenschap bestaat inmiddels uit ongeveer 450 gezinnen. Ze passen het principe van de agro-ecologie en voedselsouvereiniteit toe en produceren koffie, granen, bonen, groente, fruit en boerderijdieren. En voorzien tevens duizenden anderen van gezond en betaalbaar voedsel.

Maar nu, na de verkiezingsoverwinning van Bolsonaro, dreigen ze hun gebruiksrecht te verliezen en kan een ontruiming volgen. Daardoor zullen ze in één klap alles verliezen wat ze in die jaren hebben opgebouwd en weer landloos worden.

Een lang lopend juridisch confict lijkt nu af te stevenen op een (ongunstig) vonnis bij het Landbouwkundig Gerechtshof. Via de Acte No. 0024.11.188.917-6 van 17 juni 2011 willen grootgrondbezitters, regionale banken en agroindustriële bedrijven weer de beschikking krijgen over dit stuk vruchtbare landbouwgrond. Hun juridische aanval gaat niet alleen in tegen de Braziliaanse grondwet, maar ook tegen de Universele Verklaring van de Mensenrechten (denk aan sociale en culturele rechten; het recht op werk, vrije beroepskeuze, rechtvaardige en gunstige arbeidsvoorwaarden en bescherming tegen werkloosheid).

De huidige gebruikers van de Quilombo Campo Grande roepen het bestuur van het Landbouwkundig Gerechtshof op met een oplossing te komen zodat de families kunnen blijven wonen en werken op hun land. En ze vragen solidaire organisaties en supporters een protestbericht te sturen naar het Hof.

Petitie: Stand with MST Families in Brazil
(http://act.grassrootsonline.org/p/dia/action4/common/public/?action_KEY=...)

Taco van Dommels