Skip to main content
  • 13 december 2009

Nee, mijnheer de PVV-er

Adriaan Bontebal

Vandaag, eigenlijk vannacht, op de 51ste verjaardag van mijn jongste broer, is het precies dertig jaar geleden dat een viertal mensen in Den Haag het voormalige belastingkantoor kraakten. Het was de voorkraak: werd je binnen 24 uur gesnapt, dan kon je meteen je biezen pakken, dus de kraak ging heel stiekem, hush hush. Een dikke 34 uur later trokken we met een grote groep het pand binnen, aanstaande bewoners en demonstranten. We noemden het de Blauwe Aanslag en het heeft meer dan twintig jaar gefloreerd. De Aanslag stond aan de rand van de Schilderswijk. Op die 12de december ben ik er gaan wonen.

PVV-er: krakers jatten iemands bezit.

Nee, meneer de PVV-er. Krakers nemen een pand niet in bezit, maar in gebruik. Dat is een wezenlijk verschil. De eigendomsrechten blijven onveranderd.Nu heb ik vlak na elkaar uitgebreid twee PVV-Kamerleden aan het woord gehoord bij Waus en Pitteman, dinsdag De Mos en gisteravond Fritsma. Bovendien zag ik woensdag een uitgebreid interview met de laatste op ons regionaal net TV West, want die plaag wordt lijsttrekker van de PVV in Den Haag. Tussen al het gewauwel door hoor je steeds weer dat ze op de bres staan voor de autochtone Nederlander. In sommige buurten voelt die zich niet meer thuis. Nou woon ik op een haar na dertig jaar in de Schilderswijk...

PVV-er: krakers jatten iemands bezit.

Nee, meneer de PVV-er. Krakers nemen een pand niet in bezit, maar in gebruik. Autochtoon: mijn moeder is hier in de wijk geboren, mijn vader op het oude dorp, tien kilometer verderop. De helft van mijn roots liggen dus in de Schilderswijk, ik woon er al meer dan mijn halve leven. Een echte, blanke, autochtone Schilderswijker. Soms knijp ik mezelf als zo'n PVV-er aan het woord is: opletten Bontebal! Hij - De Mos, Fritsma - heeft het over je. Dan let ik op, maar ik herken me totaal niet in de woorden. Ik voel me hier wél thuis, ik ben níét bang in mijn buurtje. Die hangjongeren? Wij waren vroeger ook veel op straat, maar wij voetbalden. Ook speelden we wel grenskastie of trefbal. Dat kon toen, want de straten waren nog niet vergeven van de auto"s. Als je de straat opgaat om je vrienden op te zoeken, heb je tegenwoordig weinig andere keus dan maar een beetje rond te hangen.

PVV-er: krakers jatten iemands bezit.

Nee, meneer de PVV-er. Krakers nemen een pand niet in bezit, maar in gebruik. Willen die kut PVV-ers eens ophouden voor mij te spreken, want a) dat kan ik zelf wel en b) ze zeggen beslist niet wat ik denk. Als je beide uitzendingen hebt gezien, moet het je zijn opgevallen: noch De Mos noch Fritsma luistert naar wat de opponent, respectievelijk Samson en Van den Broek, te berde brengt. Eén mening hebben ze en die wordt constant maar herhaalt. Platen die blijven hangen gooiden we vroeger weg. Klink ik kwaad? Ik bén ontzettend kwaad!

PVV-er: krakers jatten iemands bezit.

Nee, meneer de PVV-er. Ach, wat maak ik me druk?