Skip to main content
  • 30 januari 2019

Het perfide spel met de 'vliegschaamte'

WK

'Klimaatontkenners' en 'klimaaterkenners' spelen samen een perfide spel om de 'vliegschaamte', bedoeld om de gewone man een schuldgevoel aan te praten over de vliegreisjes naar de zon die hij zich van zijn zuurverdiende geld soms kan permitteren. 'We hebben het te goed', is de boodschap, dus dat kan best wat minder, terwijl de rijken rustig doorvliegen in hun priveejets, niet gehinderd door enig normbesef, terwijl ze naar buiten toe natuurlijk 'zo' milieubewust' zijn.

Zelfs Shell, een van de grootste vervuilers ter wereld, bekend van de Niger-delta, is tegenwoordig 'groen'. Net als Prins Bernhard met het WNF, Prins Charles met z'n bio-boerderij en Richard Branson, nb. eigenaar van een vliegmaatschappij. Als Shell groen is wordt het tijd een andere kleur aan te nemen: rood!

Want wat kunnen we in godesnaam doen aan 'het klimaat' met het kapitalisme aan de macht? Het zou een fantastisch idee zijn om Nederland af te koppelen van het ("Groningse" maar-niet-heus) gas en allemaal warmtepompen te installeren. We hebben de kennis en het geld ervoor. Maar ziet u het gebeuren? Dat Den Haag het besluit neemt om een stop te doen op de Groningse gasvelden en ze te bewaren voor later, wanneer we beter en gedoseerder kunnen omgaan met de laatste bodemschatten? Dat de NAM zich ontbindt?
Natuurlijk niet. Shell, Exxon, Total etc. gaan door tot de laatste druppel olle en gas zijn gewonnen. De puinhopen die ze achterlaten (net als in Nigeria op Curacao, in de Mid-West van de VS etc. etc.) zijn voor ons. Zij, de paar procent die ons sturen, wonen in hun chalets in Zwitserland, in condominiums of op eigen eilanden.
Maar wij moeten ons schamen dat we vliegen. Dat we nadat het eeuwen slechts voor de rijken te betalen was eindelijk vlees kunnen eten. Dat we in onze aftandse dieseltjes naar moedertje gaan in het weekend. Dat we ueberhaupt leven, want we zijn met 'teveel'.
Als je de armen zover kunt krijgen dat ze meedoen aan deze flauwekul (dat ze door te minderen de planeet zouden redden) zit je als rijke op rozen. Zelf hoeven ze zich met dit opgelegde zelfonderzoek niet bezig te houden. Ben je gek.

Dit verhaal probeerde Macron in Frankrijk uit te venten, met de Gilets Jaunes tot gevolg. In Nederland zijn ze zo ongelofelijk stom en slaafs dat ze erin trappen. In Frankrijk niet. Dat is het verschil. Hier is volgevreten "links" een speelbal in handen van het kapitaal. Ze laten zich alles welgevallen zolang ze er nog warmpjes bij zitten in hun beperkte optiek. Al verdubbelt Schiphol. Al verdwijnt half Groningen in de diepte. We blijven braaf stemmen voor onze "volksvertegenwoordigers" te Den Haag die ons de afgrond inslepen, en zelfs voor het 'Europees Parlement', het "hoogste orgaan" van een EU waar we nooit voor hebben kunnen stemmen. Met Willy en Maxi en hun kinderen voor de oudjes om te zwijmelen en plat vermaak op de buis voor het gemene volk dat in 40-45 ook zo genoot van wat de bezetter voor hen afspeelde.
Kijk naar Frankrijk! Leer Frans! Een taal die zorgvuldig uit ons door Angelsaksische cultuur overheerste onderwijs is weggewerkt. Op m'n 8e kreeg ik Franse les. Kom er nu maar eens om. Dan begrijpen jullie misschien dat het met de Gele Vestjes gaat om gewone mensen, net als wij, die echter het water aan de lippen staat. Bij ons is het nog niet zo ver. Maar geloof me, daar wordt hard aan gewerkt!

WK