• 30 september 2009
    Imperialisme en Globalisering

Oppakken de boeven

Adriaan Bontebal

De SP, de Splinter Partij, maar in de peilingen is de partij inmiddels beduidend groter dan de PvdA. De SP dus, wil bij monde van haar woordvoerder in de Tweede Kamer, Ewout Irrgang, komen tot een scherpere wetgeving in zake blunderende bankzitters. Er is natuurlijk al wetgeving rond financieel gesjoemel, maar die zou best wel wat kunnen worden uitgebreid. Kijk, rond zo‚n geval als Bernard Madoff, die zijn klanten voor een slordige 65 miljard heeft opgelicht, zijn de zaken wel duidelijk. Hij heeft voor zijn praktijken een gevangenisstraf van 150 jaar gekregen. Dan is hij 221 als hij vrijkomt, ik maak het niet meer mee. Maar hoe zit het bijvoorbeeld met de verantwoordelijkheid van hypotheekverstrekkers? Is daar zo ongeveer de crisis niet mee begonnen? Miljoenen Amerikanen die een hypotheek in de maag gesplitst kregen die zij met geen mogelijkheid konden betalen. En nu hun huis kwijt zijn.

Wat heeft dat met ons land te maken? Er wordt geschoven in de financiële wereld met pakketten, bijvoorbeeld pakketten onzekere hypotheken. Vraag me niet hoe dat precies in elkaar steekt. Zou ik dat weten, zat ik momenteel wel op een riante post bij een grote bank: scrupules zijn mij vreemd. Maar bijvoorbeeld een Nederlandse bank als de ING heeft zich ingekocht in Amerikaanse hypotheekpakketten. Daarmee is ING uiteindelijk flink het schip ingegaan. Laten we er even van uitgaan dat het geen kwade opzet is geweest van de verantwoordelijken. Wat is het dan? Dan heeft men gewoon zijn huiswerk niet goed gedaan. Dan heeft men zich als een blinde vink in op het oog (blinde vink) zeer profitabele beleggingen gestort. Dat niet maken van het huiswerk is een verwijtbare fout. Een stevige fout, de veel mensen een hoop geld heeft gekost. Niet op de laatste plaats de Nederlandse staat met uw en mijn belastingcenten. Kijk, en zo‚n klungel, zulke klungels verdienen mijn inziens een zware douw. Een aantal jaar de zonden overdenken in de bak. Tafeltennissen met Holleder.

Al met al is er niemand voor deze praktijken veroordeeld. Niet bij de ING, niet bij Fortis dat zich als een nest blinden vinken op de ABN-AMRO heeft gestort. Schuldigen voor de debacles zijn er, moeten door justitie met hulp van deskundigen aan te wijzen zijn. Oppakken en een tijdje laten brommen, zoals dat meestal bij diefstal gaat.

Dan ga ik het een volgende keer eens hebben over Dirk Scheringa en al zijn banken en bankjes: DSB, Lenen.nl enzovoorts enzoverder. De DSB handelt voornamelijk in hypotheken. Zij weten als geen ander dat de mensen de kleine lettertjes slecht lezen. Zo hebben zij veel mensen, heel veel mensen, bovenop de hypotheek een koopsompolis in de maag gesplitst. Zodat er bijvoorbeeld mensen zijn met een huis ter waarde van drie ton en een schuld ter waarde van vier ton. Ruim twee miljard heeft Dirk S. met deze praktijken binnengehaald. Enfin, justitie heeft de zaak in onderzoek.

DSB, Lenen.nl enzovoorts enzoverder de goedkoopste? En dah geleuft gij. Heb je je dan nooit afgevraagd hoe Dirk S. een museum voor moderne kunst heeft kunnen bouwen, met daarin een uitgebreide collectie? Dat hij een compleet nieuw stadion heeft kunnen bouwen voor, het dit seizoen wel erg mager presterende, AZ?