Skip to main content
  • 10 april 2007

Modderkolken

Hans de Bruin

Het is alweer wat jaren geleden dat ik met een paar vrienden ook eens een keertje aan de spacecake zat. Vreselijke lachbuien. Ik heb eigenlijk zelden zo gelachen. Lachen om elke flauwe opmerking, lachen om de meest wezenloze dingen. Maar wel gelachen dus.
Waar ik geen rekening mee had gehouden was dat ik eind van die middag nog een serieuze vergadering had. En een knop omdraaien dat ging niet echt. Dat zou dus weer lachen worden.
Lopend ging ik op weg. Wandelend langs de Gouwe – de gekanaliseerde rivier die door het Groene Hart loopt. Ik was op driekwart van mijn wandeling toen mijn adem stokte. Vanuit het niets hoorde ik vanuit de hemel een bulderende stem “hel en verdoemenis” uitspreken. Ik ben niet gelovig dus ik liep maar door en hoorde een stukje verder niets meer. Verbaasd stopte ik en draaide me om en liep terug. Daar was het weer. Niet meer wetend of ik nu weer moest gaan lachen ben ik toch maar doorgelopen......

De volgende dag pas begreep ik het. Aan de andere kant van de rivier stond namelijk de zwaar gereformeerde kerk van Ds. Modderkolk. Zo’n naam verzin je niet, maar serieus waar. Kennelijk had ik precies in een geluidshoek gelopen terwijl onze zwarte kous aan het preken was. “Hel en verdoemenis” dus.
Het was dezelfde dominee die enkele jaren later met de kerkkas en z’n huishoudster aan de haal ging.  Kennelijk toch liever het paradijs op aarde.

Ik zal niet in een glas bier spugen. Maar drugs in het hele scala vanaf wiet daar heb ik persoonlijk niet zoveel mee. En de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ook deze bizarre ervaring daar wel in mee heeft gespeeld.
Maar ieder z’n eigen meug. Toch? Vrijheid, blijheid. En daarom snap ik die telkens weer oplaaiende discussie over het verbieden van drugs niet. Nu weer over het verbieden van paddo’s door Christen Unie, CDA en Wilders' cohorten met de VVD op de bagagedrager. En Minister Ab Klink van Volksgezondheid (CDA) wil wel even onderzoek doen naar paddo’s omdat er – tragisch genoeg laat dat duidelijk zijn – een meisje van een brug springt. Mogelijkerwijs onder invloed van paddo’s.

Ik herhaal het nog maar eens: ik zal niet in een glas bier spugen, maar alcohol is toch vele malen kwalijker en ongezonder dan het gebruik van welke andere drug dan ook. Waarom lees ik nou nooit dat na een aanrijding onder invloed waarbij doden vallen er in de Tweede Kamer wordt gevraagd om een verbod van alcohol?  En waarom duiken er wel weer gelijk van die hypocriete Modderkolken op die paddo’s of grow-shops of liefst alle koffieshops willen verbieden of op z’n minst onmogelijk maken?
Twee redenen. De meeste kamerleden lusten zelf te graag hun bourgondische wijntje en biertje. En de staat verdient heel veel aan accijnzen. Zo 'integer' zijn we namelijk wel. Maar als het om drugs gaat hebben ze ineens liever dat de hele handel in criminele handen terecht komt of blijft, want gebruikers zijn er altijd geweest en zullen er altijd zijn. De handel gaat dus gewoon door. De mens heeft nu eenmaal een onstuitbare behoefte aan het slikken van zaken die God verboden heeft.  Diep in ons hart zijn we uiteindelijk allemaal Modderkolken die ondanks alle gepreek van “hel en verdoemenis” het liefst met de huishoudster in de koffer duiken. Ook gij broeders Rouvoet en Balkenende. Spring ook eens uit de band. Lach eens. 'Zondig' eens. Daar ligt de derde reden. Durven jullie niet? Mag het niet? En mag daarom niemand het. Mag het alleen maar stiekem?

Legaliseer, sluit de criminaliteit uit, hef accijnzen en vang je miljoenen voor de staatskas: maar zeur niet zo benepen! Is er trouwens wel eens onderzoek gedaan naar zelfmoorden in gereformeerde kringen?