Skip to main content
  • 07 augustus 2015

Laagbejaard

JoopFinland

Wel eens van seniorendagen gehoord? Ook ik dacht aanvankelijk dat het iets was zoals Vlaggetjesdag, een oefening in folklore dus. Maar even snel gegoogeld en als ik het goed begrepen heb gaat het om het recht van oudere werknemers op een vrije dag extra. Wordt dus afgeschaft.
Wat is dat toch met die ouderdom van ons? Aan de ene kant leggen we mensen van honderd nog aan een robot om nog even van hun gereutel en de verkleuring van hun huid te kunnen genieten. Maar aan de andere kant kunnen we niet jong genoeg blijven.

Er is volgens mij een tweedeling onder ouderen aan het ontstaan. En dan heb ik het niet over die in inkomen. Die is er altijd geweest. Je hebt AOW-ers die uit de vuilnisbak moeten vreten en zwart in de tram moeten reizen. En je hebt echte renteniers in de ware zin van het woord, die in Marbella aan het strand liggen.
Maar de nieuwe tweedeling gaat over leeftijd. Langzaam maar zeker praten we steeds meer over bejaarden en bejaarden. Over 'echte' bejaarden en over die lieden die pretenderen dat ze bejaard zijn. Voor de eerste categorie hebben we een woord: hoogbejaard. Voor de anderen hebben we niets.
Hoogbejaard betekent meestal ver boven de tachtig en omdat 'hoog' in elke taal beter klinkt dan 'laag' geven we ermee aan dat we het op prijs stellen om allemaal tachtig en misschien in de toekomst wel honderdtwintig te kunnen worden. Laagbejaard bestaat dus niet, noch als woord, noch als categorie.

In alle Westerse landen moet er langer gewerkt gaan worden. Dat is niet alleen beter voor de Westerse economie maar volgens alle deskundigen ook voor het individu. Weg dus met niet alleen de seniorendagen maar met alle regelingen die nog niet zo lang geleden in het leven werden geroepen omdat we ons toen de Middeleeuwen nog konden herinneren.
De AOW, de VUT, in de prullenbak ermee want van klaverjassen wordt niemand rijk. De homo economicus wordt fluitend tachtig, ja toch? Straks mag je alleen nog voor je tachtigste dood indien je je schulden hebt afbetaald en een opvolger ingewerkt. Ik denk dat het niet zo lang meer duurt voordat euthanasie weer algemeen strafbaar wordt gesteld.

Ikzelf behoor tot de jaargang 1958 die volgend jaar dus 58 wordt. Het lijf wordt minder, de kinderen zijn groot en ik heb geen zin meer in een baas of in de stress van een eigen bedrijf. Ik ben dus aan het afbouwen, zoals ik dat de generaties voor me ook heb zien doen. Moet ik nog twintig jaar voordat ik me oud mag noemen?
Nee hoor, ik ben laagbejaard....