Skip to main content
  • 21 maart 2007

Kudde

Dé Hogeweg

De mens is een kuddedier. Wie kent het gezegde niet? Prachtige staaltjes van kuddedierschap waren gisteren te zien tijdens de City-Pier-Cityloop in Den Haag. Er stond een straf windje, maar de zon scheen meer dan lenteachtig. De lopers hadden er zin an.

In kleine kuddes liepen de atleten zich warm. Ze droegen een uniform: het clubtenue. In de verschillende verenigingen is altijd veel te doen over het al dan niet dragen van de clubkleding tijdens wedstrijden. Dat ziet de vereniging graag, maar niet alle sporters doen er aan mee. Omdat een vereniging soms een niet lekker zittend shirtje als clubshirt heeft. Of omdat het clubshirt erg duur is in verhouding tot je lievelingswedstrijdshirt.

Wie liep zich solo warm? Bijna niemand. Nou ja, ik dan. Bij 3 verschillende verenigingen getraind en nu weer in actie als vrije loper. 'Lekker single' zou ik bijna zeggen, als dat al niet een site van de Volkskrant was.

Het duurde nog een half uur voordat de 10 kilometer zou beginnen. Maar er begonnen al verschillende groepjes naar de startstreep te lopen. Als er een schaap over de dam is, volgt de rest al heel snel.

Zo stonden de lopers daar een half uur in de gierende wind. Ik hobbelde nog wat over het Malieveld, bladiebla-de met wat bekenden en stond de laatste 5 minuten op een stoepje in de zon.

En zo geschiedde het dat ik dit jaar in de achterhoede startte en niet - zoals in mijn verenigingstijd - met de groep vlak na het wedstrijdvak. Daar had ik een goed overzicht van de punten in het parcours waar de mens als kuddedier een keuze moet maken: achter de grootste groep aan of de eigen weg. Dit was het geval bij vluchtheuvels, afsnijbare bochten, trottoirs en fietspaden. Een extra vermelding waard is het wandelen bergop. Als er 2 lopers bij een licht heuveltje hun moeizame draf staakten, begon de helft van de direct daarachter rennenden ook te wandelen. Het is dus echt waar van dat kuddedier.

Als antwoord op de meest gestelde tv-vraag van tegenwoordig kan ik zeggen: 'Ja, ik heb genoten.'

Een snelle tijd liep ik niet gisteren. Dat kan ook alleen maar als je helemaal voorin start bij een evenement waaraan 20.000 lopers meedoen. De omstandigheden waren ideaal en zo werd er een wereldrecord gelopen door Samuel Wanjiru. Hij liep de halve marathon solo (!) in 58.35.

Nee, Samuel is geen kuddedier.