Skip to main content
  • 20 november 2020

Hoe ziek kun je zijn?

Pietje Rebel

Sinds ruim een week zit ik in isolatie; Corona. Het onderwijs, het werkveld waarin ik werkzaam ben, is van vitaal belang en moet dus koste wat kost, doorgaan. Het virus heeft daar geen weet van en heeft een flink aantal leerlingen, collega's en uiteindelijk ook mij gevonden.

Volgens zij die Corona een hoax noemen, ben ik niet ziek, maar word ik ervoor betaald om te doen alsof ik ziek ben. Hoe ziek kun je zijn?

De afgelopen weken zijn leerzaam geweest. Pijnlijk leerzaam. Eng zelfs. Ik heb geleerd dat mensen in staat zijn om te geloven in bizarre theorieën en daar radicale acties aan te verbinden. De gedachte dat de elite aanhanger is van een satanistische sekte waarin het bloed van kinderlijkjes wordt gedronken, lijkt een angstvallige kopie van de verhalen uit de middeleeuwen die de pogroms op de Joden begeleidden. De geschiedenis blijkt in staat om zich te herhalen. Mix er een charismatisch leider bij en de ramp is compleet.

Ik heb ook geleerd dat mensen in een, door het neo-liberalisme gedomineerde, individualistische cultuur onvoldoende in staat zijn om te wij-denken. Als je niet rücksichtslos je eigen belangen nastreeft, word je voor sukkel versleten. Daarom zijn we op (te) grote schaal niet in staat om ons aan beschermende corona-maatregelen te houden (ik word toch niet zo ziek) en zijn we net zomin in staat om de klimaatcatastrofe af te wenden (ik wil nu goedkoop vliegen naar de zon).

Ik ben somber gestemd. Wanneer worden we genezen .......?