Skip to main content
  • 27 februari 2007

Decibel

Dé Hogeweg

Wat weegt een tram? 40 ton. Hoelang is de remweg van 40 ton bij een noodstop? 30 meter.
Er kwam een tram aan. Er stak een jongen de trambaan over. De jongen hoorde de tram niet. Hij luisterde naar zijn mp3-speler.
Hoe liep het af? Het was zijn eindpunt.

Eens per jaar volg ik een opfriscursus EHBO. Een paar jaar geleden werd de EHBOpfris gegeven door een ambulancebroeder. Hij vertelde hoevaak de sirene van zijn ambulance niet gehoord wordt in het verkeer. Oorzaak: muziek in de auto. Een sirene produceert 120 decibel.
Vergelijkt u de decibellen even met me mee? 90 = Zeer hinderlijk = Zware vrachtwagen op 15m, druk stadsverkeer, passerende motorfiets; 100  = Zeer luid = Zware vuilniswagen, metro, F16 op 300m hoogte; 110 = Extreem luid = Rockconcert, gillend huilende baby, zandstralen, F16 op 90m hoogte; 130 = Donderslag, luchtalarm, stock-car race; 140 = Pijngrens = Luchtalarmsirene van dichtbij, straalvliegtuig op 300m, propellervliegtuig van dichtbij.

De broeder vertelde hoe hij een keer met een bloedend verkeersslachtoffer achterin de ambulance onderweg was naar het ziekenhuis. Met de in de volksmond zo genoemde 'gillende sirene' aan. (niet te verwarren met de eerder genoemde 'gillend huilende baby'). Hij naderde een kruispunt. Auto's schoten naar links en rechts aan de kant om ruim baan te maken. Een jongen in een afgeragde Volkswagen stopte juist vlak voor de ambulance voor het rode licht. Nogal schielijk. De ambulance botste erop. De jongen knalde met zijn hoofd tegen zijn voorruit. Raampjes open, geen gordel en de cdspeler op 12. BOENKEBOENKEBOENK. Zo deed de broeder het na.
Hoewel het een tijd geleden gebeurde, is hij er nog altijd kapot van. Opeens had hij op die dag twee slachtoffers. Door die muziek, die altijd maar zo lekker hard moet in de auto. De sirene niet gehoord!

Hoe mooi en terecht muziek in een auto kan zijn weet ik wel. 1999. Onderweg in het busje van mijn toenmalige werk naar Limburg. Ondergaande zon op de snelweg. Beneden de Moerdijk weinig verkeer. Raampjes open, bijna lente. Creedence Clearwater Revival met Have you ever seen the rain keihard. De muziek en de rammelende bus vormden een hemelse symfonie.

Waar luisterde de jongen bij de trambaan naar? In de krant stond dat hij uit Ecuador kwam. Had hij typisch Ecuadoraanse muziek opstaan? Daar blijf ik maar over denken. Dat je naar iets luistert onderweg. En later blijkt dat je laatst gehoorde muziek geweest te zijn.