Skip to main content
  • 07 september 2010
    Extreem rechts

Centrum-rechts?

Ronald van Haasteren

De poging om een minderheidskabinet van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV, in elkaar te knutselen wordt in de media inmiddels routinematig aangeduid als de 'centrum-rechtse variant'. Centrum-rechts? Dat lijkt me toch wel het eufemisme van het jaar. Volgens VVD-leider Mark Rutte zou rechts Nederland zich de vingers aflikken als ze het ontwerpakkoord tussen VVD, PVV en CDA hadden mogen inzien. Dan weet je het wel ongeveer. Private rijkdom, publieke armoede, laten we het daar maar even op houden. Plus uiteraard een setje law & order - kunt u zich het voorstellen: het trio Teeven, Brinkman en Haersma Buma dat zich op het veiligheidsdossier werpt – om bleek bij weg te trekken en uiteraard een snoeiharde aanval op alles wat onder het kopje migratie, asiel, Marokkanen, islam en integratie valt te vatten. Niks centrum-rechts; onvervalst rechts met een nationalistisch en xenofoob sausje en her en der een zalvend christelijk woord over sociale binding of zo.

De stilte in de VVD over de voorgenomen samenwerking met de PVV spreekt wat dat betreft boekdelen; wat je ook van de PVV vindt, een liberale beweging is het in ieder geval niet. Maar de VVD, altijd al samengesteld uit een conservatieve en een liberale vleugel, is de laatste jaren een harde rechtse partij geworden waar alles wat met de politieke filosofie van het liberalisme te maken heeft effectief is weggesnoeid. Asfalt, belastingen en veiligheid: dat is wat overgebleven is van het VVD-liberalisme. Het CDA heeft al langere tijd dezelfde koerswijziging ingezet. De ooit duidelijk aanwezige sociale vleugel binnen het CDA is op sterven na dood. Volgens über-rat Maxime Verhagen vertoonde het ontwerpregeerakkoord opvallend veel overeenkomstem met het CDA-programma. En Wilders, die uit electorale overwegingen plotsklaps een sociaal smoel opzette, bleek bereid 18 miljard aan bezuinigingen te slikken als daar maar voldoende anti-migratiemaatregelen tegenover stonden. Tel uit je winst.

Nu het probleem Ab Klink vakkundig is geamputeerd – dat kun je wel aan christenen overlaten – is volgens Wilders de weg weer vrij voor het vingers-aflikkende rechtse programma. Of Rutte nu inderdaad een nieuw nietje door het ontwerpregeerakkoord heenslaat en dit presenteert als een ‘proeve van een regeerakkoord" waarop vervolgens CDA en PVV intekenen zal nog moeten blijken. Maar de verleiding zal groot zijn. Snoeihard rechts is die Mark, het ex-hoofd Pindakaas van Unilever. Kan niet wachten om de Nederlandse polder te herbouwen tot een rechts luilekkerland. Waar rechts zich de vingers bij aflikt. En de rest de klappen vangt.