Skip to main content
  • 09 september 2019
    Extreem rechts

Baudet: fascist én hypocriet

Taco van Dommels

Hoorde een week geleden (maandagavond 2 september) op Radio1 een interview met FvD-leider Baudet (1) waarin die ontkende rare ideeën te hebben die stammen uit de jaren ´30 van de vorige eeuw. Ook zou er niets raars zijn met zijn ´geboreaal´. Het woord ´boreaal´ zou hij ooit als scholier gehoord hebben van een leraar en nu hebben ¨linkse journalisten¨ verzonnen dat er een verband is met fascistische ideeeën uit de jaren ´30 en zo proberen ze hem te framen als fascist. En het fascisme, daar zou hij (Baudet) helemaal niets mee hebben….

Wat een hypocriet!

Onderzoek door onder meer Marijn Kruk (De Correspondent: 2), Dimitri Tokmetzis, Dennis l'Ami en Mick van Bieze (De Correspondent: 3) en Alex de Jong (IIRE: 4, 5) geven heel duidelijk aan dat Baudet contacten had en heeft met fascisten, en dat bepaalde fascisten wel degelijk zijn inspiratiebronnen zijn.

Het hypocriete zit hem overigens ook in de ideologie die het FvD naar buiten toe predikt. In eigen kring weet men dat de constructie voor de begrippen homogene natie, nationale cultuur en (nationaal) volk niet klopt. Maar deze termen worden wel gebruikt om maatschappelijke groepen tegen elkaar te kunnen uitspelen en om angst te genereren, zoals de angst voor de ondergang van de ´blanke´ Europese man.

Het FvD ijvert overigens ook voor zogenaamde directe demokratie. ´Democratie´ niet in de zin van de erkenning van rechten en democratische organisatie, maar van de ´soevereine´ uitoefening van legitieme macht in naam van een natie door een – jawel – gekozen leider. Een leider (Baudet himself natuurlijk) die – omdat hij het ´volk´ vertegenwoordigt - in naam van het volk gemachtigd is om leden van het kabinet te benoemen, te ontslaan of te overrulen, om elke bestaande wet te overtreden en om zelf wetten buiten het parlement om vast te stellen.

Waar kennen we dat toch van?

1: https://www.nporadio1.nl/dit-is-de-dag/onderwerpen/512027-thierry-baudet-trapt-nieuwe-seizoen-af
2: https://decorrespondent.nl/7955/hoe-thierry-baudet-aan-de-lippen-hing-van-jean-marie-le-pen/811713530980-29774dcf
3: https://decorrespondent.nl/7738/thierry-baudet-ontmoette-in-het-geheim-een-amerikaanse-racist-van-alt-right/376817386-2d11d76b
4: https://www.grenzeloos.org/content/de-eindtijden-van-baudet

5: https://www.globalinfo.nl/Achtergrond/wat-wil-baudet-en-wat-moet-links-daar-tegenover-stellen