-
18 maart 2015
Het nieuws in een notendop
Natuurlijk is er genoeg te schrijven over de criminelen binnen de VVD maar laat ik dat in verband met de verkiezingen van vandaag maar achterwege laten. Straks krijg ik Edith Schippers nog achter mij aan, dan zou ik achter het beschadigen van de partij zitten en onderdeel zijn van een complot. De laatste weken is er genoeg in de media geweest om op zijn minst gefronste wenkbrauwen te veroorzaken. Nieuws dat vrij nonchalant in de krant geschreven staat of via Tegenlicht/Zembla of andere bronnen binnenkomt.
Zembla heeft laten zien dat je miljarden winst kunt maken door gekregen zaadjes/plantjes te patenteren en daardoor een machtspositie in de gehele wereld te verkrijgen. De Europese octrooi raad (European Patents Office, EPO) weet zich geen raad met deze machtspositie en de universiteiten die een zaadje/plantje hebben geschonken, lijken dit gelaten over zich heen te laten gaan. Universiteiten die gesubsidieerd worden door de overheid en geld krijgen om te innoveren, laten dit gebeuren. Je zou toch denken dat een overheid die geld stopt in innovatie niet wil dat een multinational er met de buit van door gaat.
Het EPO laat wel meer steken vallen, het gaat reorganiseren/bezuinigen en heeft de vakbond eruit gegooid en de ondernemingsraad afgeschaft. Een interne recherche is opgezet die vaak intimiderend te werk gaat en mensen worden aangemoedigd collega’s te verklikken, als die zich kritisch opstellen. Bovendien zijn er vragen over de integriteit van de rechterhand van Battistelli, de Kroaat Topic, die in eigen land beschuldigd wordt van corruptie, maar wiens benoeming er door Battistelli is doorgedrukt. https://www.sp.nl/column/dennis-jong/2015/weeklog-onrust-bij-europees-octrooi-bureau http://www.volkskrant.nl/binnenland/opstelten-bureau-mag-vakbond-weren~a3873491/
Op 8 maart waren er op België 2 en Nederland 2 programma’s over ons eetpatroon en de invloed van de voedings-multinationals. Zeer indrukwekkend hoe gemakkelijk je mensen kunt verleiden tot het eten van gezonde voeding en het minderen van suikerhoudende drankjes. Gewoon leren van de multinationals en supermarkten, zet alle gezonde voedingsmiddelen op ooghoogte en bij de kassa geen snoep maar fruit. Deze proef werd gedaan bij de omroep VRT in België en de reacties en uitkomsten waren zeer positief. Een proef om met stoplichtstickers aan te geven of iets gezond, minder gezond of ongezond was, is door Europa afgekeurd.
In het zelfde programma zag je hoe de burgemeester van New York de enorme bekers frisdrank wilde verbieden. De fabrikant van de frisdrank ging naar de rechter en het was uit met de pret. Liever een epidemie van vetzucht, vermindering van prestaties op het werk, ziekteverzuim en dodelijke ziekten, dan bescherming van de bevolking. Bij Radar kwam het hoge zoutgehalte in voedingsmiddelen aan de orde: ondanks jaren praten en overleggen lijkt het niet op te schieten. Ondanks oproepen van de Hart en Nierstichting krijgen wij veel te veel toegevoegd zout binnen. Ook hier is de schade voor de gezondheidszorg enorm en toch is de voedingsindustrie langzaam of wel heel traag.
Het moet Europees geregeld worden. Ja natuurlijk, al die producten met te veel suiker, zout en vet gaan de hele wereld over en zorgen voor een enorme winst voor de producenten. Praten over een epidemie van obesitas is minder hip dan het praten over het voorkomen van baarmoederhalskanker en het vaccineren van de vrouwelijke jeugd. Waarom is daar enig verschil in? Zou de reden het geld zijn voor de farmaceutische industrie of het mislopen van winsten bij de voedingsindustrie? Dit schrijvende bedacht ik mij gelijk wat dit voor de TTIP zou betekenen. En ja hoor, zij wrijven zich in de handen, kwijlen bij de gedachten om meer winst te kunnen maken en landen misschien wel voor een zogenaamde ISDS-rechtbank te dagen.
Met ISDS in de hand kunnen bedrijven of aandeelhouders namelijk een land aanklagen voor misgelopen investeringen, wanneer dat land beleidswijzigingen heeft doorgevoerd die, naar de mening van het bedrijf, ‘handelsbelemmeringen’ opwerpen. Daarbij kunnen fikse schadevergoedingen worden geëist en beleidsmaatregelen worden tegengehouden. Wat zal er gebeuren als er op colaflesjes komt te staan hoeveel suiker ze bevatten of hoeveel zout er in een pakje Knorr- soep zit? Ik kan het raden, jullie ook? http://www.ftm.nl/exclusive/lobbyisten-voedingsindustrie-smullen-van-ttip/
Naast dit nieuws was er natuurlijk veel meer opmerkelijk nieuws, maar dat zal ik voor een volgende keer bewaren.