Skip to main content
  • 11 juni 2007
    EU

Europa is een feest

Willem Bos

Het moet gezegd worden, die linkse activisten zien alles van de sombere kant. Neem nu Europa, onze onvolprezen Europese Unie. Dat is een vredesproject, een zaak van verbroedering, een verbond van vrijheid en democratische rechten. Daar kunnen we trots op zijn, toch? Vanuit Afrika riskeren mensen in zwakke bootjes hun leven om er bij te mogen zijn.

En wat doen die linksige types? Zeuren en zieken dat het niet deugt, dat het niet democratisch is, dat het te liberaal is, dat ze er tegen zijn en dat er een referendum moet komen. Nee, veel opbouwends brengen ze niet in.

Gelukkig zijn er anderen die dat wel doen. Zo was er op 9 mei in het prachtige Felix Meritus aan de Keizersgracht in Amsterdam de Nacht van Europa. Voor slechts 5 €  kon de bezoeker, naast debatten en workshops met Bas Heyne en Frans Timmermans, genieten van optredens van Jan Jaap van der Wal en Spinvis en tot 2 uur ’s nachts swingen op de muziek van dj Tom Barman.

De debatten stonden op een hoog niveau en gelukkig waren er geen eurokritische sprekers uitgenodigd. Die ‘boeren en provincialen’, zoals gastspreker Ilja Leonard Pfeijffer ze treffend omschreef, waren gelukkig thuis gebleven. Het was een beschaafd en positief gestemd publiek. De helft van de kaartjes was verkocht via het ministerie aan ambtenaren en hun relaties. De andere helft aan bewoners van de Amsterdamse grachtengordel. Die konden na afloop in de vroege uurtjes lopend naar huis.

Het kost wél wat, zo’n feestje georganiseerd door Booij, Klusman en van Bruggen. Niet Nix. Van het ministerie van Buitenlandse Zaken was er 125.000 € beschikbaar. Per bezoeker 167 €. Geen geld toch voor een echt leuke nacht met een positief Europagevoel?

Nee, dan die zwartkijkende tegenstanders van Europa. Van de 2,5 miljoen euro die het ministerie van Buitenlandse Zaken jaarlijks in het Europafonds beschikbaar heeft voor activiteiten, wisten ze de afgelopen twee jaar maar 50.000 euro te bemachtigen. Net één procent, terwijl ze pretenderen de 62% van de bevolking die tegen de Europese grondwet stemde te vertegenwoordigen. Wat een losers.

En wat doen ze met dat geld? Een leuk feestje voor 300 mensen in de Balie? Nee, ze geven een krantje uit, acht exemplaren in een periode van  twee jaar in een oplage van 60.000 exemplaren. 480.000 krantjes, daar zitten we op te wachten. En ze organiseren zestien discussieavonden in het land, in van die rokerige zaaltjes, met slappe koffie of kruidenthee. En dan gaan ze ook nog een brochure uitbrengen waarin uitgelegd wordt hoe het voor iederéén in Europa feest kan worden.