• 17 juni 2015
    EU

Dijsselbloem - Hondelul!

Rob Lubbersen

Het is niet erg netjes om iemand uit te maken voor hondelul. Doorgaans is schelden in een debat een zwaktebod. Toch noem ik Dijsselbloem een hondelul. Sterker nog, ik ben bereid uit volle borst te roepen: “DIJSSELBLOEM – HONDELUL!”.

Waarom? De Griekse pensioenen moeten verder verlaagd. Het minimumloon afgeschaft. In zorg en onderwijs moeten massa-ontslagen plaatsvinden. Havens, vliegvelden, telecom-bedrijven en olie-raffinaderijen moeten in de uitverkoop. Bezuinigen en privatiseren alom. Vorige Griekse regeringen hebben er een puinhoop van gemaakt. Griekse rijkelui en Noordeuropese banken hebben daar van geprofiteerd. Maar kennelijk niet genoeg. De Griekse bevolking moet nu bloeden voor wanbeleid en uitbuiting. En de democratisch gekozen huidige linkse regering moet op de knieën.

De Europese elite loopt te hoop om miljarden uit Griekenland te persen. Een beetje gewone Europeaan zal daar waarlijk niet veel van terugzien. De weg naar 'de vrije markt' moet worden opengebroken. Ten profijte van grootindustriëlen en bankiers. En Spanje wordt gewaarschuwd. Daar kloppen vrienden van de linkse Grieken immers ook al aan de poorten van het kapitaal. Ook daar gaan geluiden op om de bevolking niet verder te belasten bij het oplossen van de problemen van de vrije-markt-economie. Ook in Spanje wint de overtuiging aan kracht: “Laat de rijken hun crisis betalen”.

De grootste drijver tegen de Grieken zit in Duitsland. Dat is de aarts-conservatieve minister van Financiën Wolfgang Schäuble. 'Onze' minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem staat schouder aan schouder met deze reactionaire CDU'er. In zijn ijver om voorzitter van de Eurogroep te blijven, vertoont hij zich zelfs voortdurend in de voorhoede van de Grieken-bashers. Ewald Engelen heeft Dijsselbloem in De Groene Amsterdammer een “voormalige sociaal-democraat” genoemd. Dat “voormalige” heeft best iets venijnigs. Maar ik vind het te slap.

Iemand die miljoenen mensen onder een bestaansminimum wil duwen, die noem ik HONDELUL. Sommige van mijn beste vrienden vinden Dijsselbloem een ontwikkeld man. Een begenadigd spreker. Een knappe vent. Mag zo zijn. Maar toch, iemand die willens en wetens zijn talenten gebruikt om miljoenen mensen in het verderf te storten, is en blijft in mijn ogen HONDELUL. Even heb ik overwogen om hem een paardelul te noemen. Had gekund. Maar dat doe ik niet. Te groot. Te veel eer.

Natuurlijk weet ik ook wel dat Jeroen Dijsselbloem niet écht een hondelul is. Zo'n roze, kleine, puntige pielemoos ontbeert immers het krullenkopje dat Jeroen zo siert. Blijft de vraag of het helpt, zo te schelden. Het antwoord is: jazeker! Dat wil zeggen: het lucht enorm op. En dat mag in de wereld van Dijsselbloem, vol met egoïsten, best wel op een beetje begrip REKENEN. 

Wie op beschaafder en wellicht effectiever wijze blijk wil geven van zijn of haar verontwaardiging over de Europese dwangpolitiek tegen de Grieken, die vervoege zich op zondag 21 juni 2015 om 14.00 uur op de Dam in Amsterdam bij de dan aldaar te houden demonstratie.