Skip to main content
  • 19 oktober 2006
    Emancipatiebewegingen

Op een mooie Pinksterdag

Adriaan Bontebal

'Commotie, commotie, een land vol commotie,' op de melodie van Visite van Lenie Kuhrs. Wat is er nu weer aan de hand. Er is het voorstel gelanceerd (vanuit de CNV?) om de vrije tweede pinksterdag in de ruilen voor het suikerfeest. Niks mis mee, lijkt me. Elke lezer van deze rubriek weet onderhand wel dat ik niets met religies en religieuze feestdagen heb, maar anderen wel en dat respecteer ik. Respect! (uitgesproken op een lome hiphop toon.)

Pinksteren. Ieder jaar is er wel een krant, radio- of tv-programma die een enquête houdt onder het volk. Wat vieren wij met pinksteren? Niet-christenen weten het al helemaal niet, maar van de christenen tast ook meer dan de helft in het duister. Het rare is dat ik als agnost, maar wel ex-katholiek, het wel weet. Niets om je twee dagen druk over te maken.

Een christelijke feestdag inruilen voor een islamitische. Je kan op je vingers natellen wat er komt: de onderbuik gevoelens komen naar boven. Waarom die gevoelens zo worden genoemd is me overigens nooit duidelijk geworden. Ik ken maar twee onderbuik gevoelens: het gevoel dat ik vreselijk moet pissen en het gevoel dat het tijd word dat ik weer eens een vrouw bespring. Aan het eerste geef ik toe, het tweede laat ik overwaaien.

Straks is weer het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer. Ik kijk daar zelden naar, omdat het uurtje weinig met democratie en meer met het bespelen van de camera te maken heeft. Maar vanmiddag zal ik weer eens kijken. Geheid dat Gekke Geert met vragen over dit onderwerp komt. Komt hij er niet mee, dan is hij domweg te laat geweest met het inleveren van zijn vraag. We zullen in elk geval een hoop geblaat van hem horen de komende tijd.

Ach, religieuze feestdagen, je leert ermee te leven. Kerstmis wordt niet standaard op zondag en maandag gevierd, maar vast op de 25ste en 26ste december, waarbij je dus de grote kans loopt dat die dagen midden in de week vallen. Hou men ten goede: ik gun elke loonslaaf twee vrije dagen in het midden van de week. Maar toch: waarom moet voor een feest dat door een deel van de bevolking wordt gevierd twee dagen de hele maatschappij stilliggen? Hoewel, qua vreten en zuipen vieren we kerst allemaal.

Tweede pinksterdag inruilen voor het suikerfeest? Ik vind het prima. Dan zal aanvankelijk een deel van het volk erop opmerkzaam worden gemaakt wat een ander deel van het volk op die dag viert. En eer we vijftig jaar verder zijn weet een meerderheid niet meer waarom ze op die dag vrij heeft.