Skip to main content
  • 31 december 2017
    Emancipatiebewegingen

Focus op flex

Rob Lubbersen

Rutte III? “Een keihard rechts beleid. De inkomensverschillen worden nog groter dan ze al zijn.” Vakbondsbestuurder Zakaria windt er geen doekjes om. En die inkomenverschillen zijn maar één voorbeeld van een ‘race naar beneden’. Het gaat óók de verkeerde kant op met het sociale minimum, de AOW, de pensioenen en de werkzekerheid. Ondanks een enorm economisch herstel wordt de positie van de werkende, de werkloze en de uitgewerkte mens er niet beter op. De lonen blijven laag en ‘echte banen’ worden opgeofferd voor ‘flexwerk’. Op veel fronten is er daadwerkelijk sprake van een ‘race naar beneden’.

Bij monde van Zakaria kondigt de grootste vakorganisatie van Nederland, de FNV, daarom een offensief aan. De FNV heeft een plan gemaakt om de komende jaren de aanval in te zetten om de trend te keren. Ze noemt dat: het Offensief. Samen moeten we de oorzaken van de race naar beneden aanpakken - de strijd aangaan voor échte verandering. “Dat betekent: maatregelen die de concurrentie tussen werkenden stoppen. En maatregelen die ervoor zorgen dat iedereen, ook bedrijven en aandeelhouders, eerlijk gaat meebetalen aan onze samenleving. Want zolang flex goedkoper is dan vast, krijgt niemand meer een vaste baan, en blijft de concurrentie bestaan. En zolang bedrijven ermee weg komen om minder belasting te betalen, is er te weinig geld beschikbaar voor eerlijke pensioenen, fatsoenlijke uitkeringen, goede zorg, milieu, onderwijs en veiligheid.”

Daarom doet de FNV een dringende oproep: “Samen met jou willen we de strijd aangaan, want dit plan slaagt alleen als we genoeg mensen aan onze kant weten te krijgen. Met het Offensief gaan we iets doen dat we in geen tijden in deze omvang hebben gedaan. Maar het kan! We zien in andere landen om ons heen dat mensen zich organiseren, omdat ze zien dat het anders kan en moet. Overal zijn mensen het beu, ook in ons land. Dit is het moment om in actie te komen.”

Op zaterdag 13 januari 2018 aanstaande gaat het Offensief van start in het Utrechtse Tivoli-Vredenburg. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk sectoren, bedrijven en regio's vertegenwoordigd zijn. Tivoli Vredenburg ligt naast het station van Utrecht Centraal. Treinkaartjes zijn gratis voor FNV-leden. En lid worden kan altijd! Het programma begint om 11.00 uur. Om 13.00 uur is er een lunch. ’s Middags is het mogelijk diverse workshops bij te wonen. Dus zorg dat je erbij bent en laat je collega's weten dat ze ook welkom zijn! Je kunt je aanmelden op www.fnv.nl/samensterk. Mis deze mogelijkheid om op te komen voor een menswaardiger maatschappij niet!