Skip to main content
  • 25 maart 2009

Meten is weten

Weia Reinboud

Met een groep huizen, een buurtje dus, zijn we aan het kijken of het nog ecologischer kan. Een van de dingen die we doen is een heel huis doormeten op het electraverbruik, welk ding gebruikt hoeveel stroom. Iedereen weet onderhand wel dat sommige apparaten ook als ze ‘uit’ staan stroom gebruiken, maar toch blijft het verbazen als je de meter inderdaad uit ziet slaan bij een ding dat ‘uit’ staat. Je zou denken dat dergelijke constructies domweg verboden zijn. We hebben helaas geen Siberië om ontwerpers en fabrikanten van dergelijk spul een bezinningsjaartje aan te bieden. Als bonus zeg maar.

Ik heb eens uitgerekend hoeveel licht mijn vader aan had wanneer hij als enige nog op was. Een watt of 800, of misschien nog wel meer. Ik doe het met 1 spaarlampje, soms eentje van 11 watt, soms eentje van 7.
Die twee lampen hebben een ander voorschakelding en tot mijn verbazing blijken lamp plus voorschakelding in beide gevallen 15 watt te gebruiken. Met de 11-watt-lamp dus anderhalf keer zoveel licht bij hetzelfde verbruik. Extrapoleer dat eens naar samenlevingsniveau.

Nog zoiets geks. We kochten voor onze uitgeverij een printer tevens kopieerapparaat. Om je te behoeden voor het zelf in de gaten moeten houden of er iets met het apparaat aan de hand is, heeft men het concept ‘remote care’ bedacht. Aan de printer wordt een modem bevestigd en die staat in verbinding met de importeur. Dit little big brothertje gebruikt maar 1.5 watt, maar toch willen we het uitzetten als de printer uitstaat. Daar keken de monteurs toch even van op, dat je iets echt uit zou willen zetten! ‘We zullen er even een aantekening van maken, anders gaat de technische afdeling denken dat er iets stuk is als er geen verbinding is.’ Men gaat er blindelings vanuit dat je zo’n dingetje aan laat staan, en dat je de printer op slaapstand laat gaan (11 watt) in plaats van dat je ’m uit zet, of dat je ’m standby laat staan, slechts 55 watt. En dat levert dan tientallen honderden duizenden miljoenen apparaten op die een kleinigheid stroom staan te gebruiken als ze niets te doen hebben.

Metend kom je weer eens te weten dat dit geen rationele maatschappij is, dat hoogtechnologisch veelal laagecologisch betekent, dat de markt er helemaal niet voor zorgt dat via de weg van de concurrentie louter het beste van het beste ontstaat. De onzichtbare hand is de hoeksteen van de klimaatverklunzing.