-
11 juni 2009
Gaten Vullen
Ik heb samen met twee anderen een studiebeurs gekregen voor een reis naar Denemarken, Engeland, Wales en Ierland. De bedoeling is dat we in al juli vertrekken en verschillende plaatsen gaan opzoeken waar mensen op grote of kleine schaal op een milieuvriendelijker wijze leven. Eén van de plekken is de 'Lammas Settlement' in Pembrokeshire, Wales waar men volgens het principe 'Low Impact Development' een kleine eco-gemeenschap hoopt te bouwen. De plannen klinken geweldig: een combinatie van traditionele kleinschalige akkerbouw met de laatste innovaties in millieudesign, groene technologie en permaculture. Het Lammas Projekt wilt laten zien dat het mogelijk is om een 'modern' leven te leiden zonder het milieu te belasten. Het probleem echter is de aanvraag van de bouwvergunning die inmiddels al enige jaren via procedures nog steeds niet is goedgekeurd. De gemeente ziet het nut van ecologisch bouwen en leven niet zitten en wijst voortdurend op gaten in hun aanvraag.
In de wijk waar ik woon (Zweden), staat het milieudenken erg laag. Ook al is het erg trendy om het in allerlei politieke lange-termijn plannen te noemen. Praktisch gezien is men hier niet verder gekomen dan het sorteren van wat afval. Sinds een jaar moeten de mensen hun flat verlaten en de zak met vuilnis door een gat in een vuilcontainer deponeren, die op verschillende stations zijn geplaceerd in de wijk. Zulke containers hebben 4 tot 12 gaten, inclusief één voor organisch afval. Het niveau van het milieudenken heeft hier de kleuterschool nog niet verlaten. Het eerste gat zit vaak zo vol dat de zakken er uitsteken of ernaast liggen. Dat mensen één stap verder kunnen doen en een gat kunnen kiezen waar plek genoeg is, is blijkbaar teveel gevraagd. Chemisch afval wordt niet gesorteerd en papier, plastic, metaal en karton kan men deponeren in de nabij gelegen recyclecontainers, waarbij ik hetzelfde zie: het eerste gat is overvol, terwijl de rest bijna leeg zijn.
Dat het sorteren van afval één van de eerste stappen hoort te zijn in een milieubewust leven, lijkt vanzelfsprekend. Dat er zoveel meer moet worden ondernomen om de balans in de natuur te herstellen, wordt nog steeds niet serieus genomen. Er is geen gebrek aan kennis, maar praktische oplossingen die duidelijk een verbetering voor ons leefmilieu zijn, laten nog steeds vele gaten achter.