Skip to main content
  • 18 augustus 2010

Van koppelbazen en de dingen die blijven

Adriaan Bontebal

Koppelbazen, we liepen er tegen te hoop in de jaren tachtig, weet je nog? Ze waren vooral actief in de bouw, de haven en de tuinbouw. Voor wie het fenomeen niet kent: koppelbazen bemiddelen tussen werkgevers en werknemers en strijken aan beide zijden hun centen op. Om het netjes te zeggen. Het gaat om tijdelijke krachten. Een havenbedrijf heeft op stel en sprong wat mensen nodig om een tanker schoon te maken, een tuinder zit om krachten verlegen om de oogst binnen te halen, dat soort gevallen. Ze schijnen tegenwoordig weer zeer actief te zijn, met aan de ene kant vooral tuinders en aan de andere kant illegalen. Kom 's morgens vroeg hier naar de Schilderswijk en je ziet de busjes gaan, richting Westland. Ze komen 's avonds weer terug.

Uitzendbureaus. Dat zijn geen individuen, maar bedrijven die bemiddelen tussen werkgevers en werknemers en ze strijken van beide zijden hun centen op. Ze leveren ook tijdelijke krachten voor als de nood hoog is. Hoewel uitzendbureaus maatschappelijk en wettelijk geaccepteerd zijn, zijn het dus in feite veredelde koppelbazen. Omdat het hier niet om individuen gaat, is er sprake van criminele verenigingen.
Wat lees ik vrijdag in de Krant? "Werklozen moeten voortaan niet alleen bij het UWV Werkbedrijf op zoek naar een nieuwe baan, maar ook bij uitzendbureaus. Dat hebben het UWV en de branchevereniging van uitzendorganisaties, ABU, afgesproken na een succesvolle proef in Den Bosch." Zo ver is het dus al gekomen. Je zult als werkloze van overheidswege verplicht worden voor een koppelbaas te gaan werken. En dan moet Rutte I nog beginnen.

Blij dat ik in de WAO zit en niet gewoon werkloos ben. Want ik zou weigeren me tot een uitzendbureau te wenden en het zou me mijn uitkering kosten.