Skip to main content
  • 05 juni 2009

Saboteer controles van de Stadswacht!

Janneke van Beek

Ze hebben een vriend van me vorige week opgesloten op de bajesboot in Dordrecht – hij is voor de zoveelste maal in vreemdelingenbewaring gestopt.  Het was hem gelukt bijna twee jaar uit de klauwen van de vreemdelingenpolitie te blijven, maar nu heeft de stadswacht hem dan toch te pakken gekregen.

Zijn bestaan leek juist een beetje menselijk te worden: hij had een Nederlandse vriendin gevonden waarmee hij samenwoonde, er was wat rust in zijn leven gekomen. Hij werd opgenomen in haar familie. Zijn oorlogstrauma stak niet meer élke nacht de kop op.

Wel was hij altijd bang om weer opgepakt te worden, dus vertoonde hij zich zo weinig mogelijk op straat. Een jaar geleden stond er politie in de straat: hij raakte in paniek en sprong van het balkon. Dat leverde hem een verbrijzelde enkel op met maandenlange revalidatie.

Vorige week ging hij het hondje van zijn vriendin uitlaten. Hij nam het mee naar het veld vlakbij, waar honden los mogen lopen. Honden wel, illegalen niet – dat wisten mijn vriend en de hond niet.

Mijn vriend werd klemgereden door twee auto’s van de Rotterdamse stadswacht. Zoals wij Rotterdammers allen middels grote billboards weten, heeft de stadswacht sinds kort nieuwe bevoegdheden gekregen: De nieuwe Stadswacht. Kan meer, mag meer. Voor een schoon, heel en veilig Rotterdam.

Geen ID kunnen of willen laten zien? Handboeien om en mee naar het bureau!
Rotterdam schroeft de controleterreur dagelijks op – en er zijn kennelijk genoeg klootzakken (m/v) te vinden om die terreur uit te oefenen.

Nu is het niet zo duidelijk welke stadswacht meer kan en mag, maar intimideren mogen ze in elk geval allemaal. Van die bevoegdheid maken ze dan ook graag gebruik. Sommige mensen, zoals ondergetekende, worden daar boos om, de meeste mensen schrikken ervan.
Zo ook mijn toch al angstige en altijd op zijn hoede zijnde vriend.

De vier stadswachten hadden de dag van hun leven. Ze sommeerden mijn vriend zijn ID te laten zien. Hij belde zijn vriendin, die aan kwam snellen met haar eigen ID, zijn straatkrantpasje en wat papieren die bewezen dat hij medische hulp krijgt en in de strijd om het bestaan wordt bijgestaan door een maatschappelijk werker van Humanitas.
Dat zijn geen identiteitspapieren meneer”, grijnsden de stadswachten, waarop ze gingen telefoneren met de politie.

Die kwam, constateerde illegaal verblijf en tot grote vreugde van de stadwachten werd mijn vriend aangehouden. Hij mocht nog even naar het huis van zijn vriendin om nog meer papieren te laten zien, als bewijs dat hij staatloos is en dus helemaal niet terug kán naar waar hij geboren is – maar dat mocht niet baten.

Zijn vriendin had intussen de grootste moeite de op sensatie beluste stadswachten, die mee waren gelopen naar haar huis, buiten de deur te houden.

De smeris nam mijn vriend in hun auto mee naar het bureau.
Daar werd hij na drie dagen in vreemdelingenbewaring gesteld.

De laatste keer heeft hij 18 maanden in vreemdelingenbewaring gezeten – de IND en de rechter bleven maar zeggen dat het ‘aan de vreemdeling is om zichzelf te verwijderen’ en gingen daarmee voorbij aan het feit dat mijn vriend door zijn staatloosheid niet eens de mogelijkheid heeft zichzelf te verwijderen.
Die situatie dreigt zich nu te herhalen.

Mijn vriend zit inmiddels doodongelukkig in een cel met nog een aantal andere lotgenoten.
Zijn vriendin ligt ’s nachts wakker van de zorgen en de stress.

Dagelijks wordt getracht het leven van mensen zonder papieren kapot te maken - en daarmee ook dat van hun familie, partners en vrienden. Onzekerheid en angst krijgen een plaats in hun leven, om daar nooit meer uit te verdwijnen.

Dit alles wordt mede mogelijk gemaakt door bendes overijverige Rotterdamse stadswachten, die huurlingen van de gemeente, die onder het mom van een schoon, heel en veilig Rotterdam hun machtswellust kunnen botvieren op de onderliggenden van de samenleving.

Is Rotterdam nu veiliger geworden omdat er een illegaal minder is?
Als het aan mij ligt niet!
Het is de hoogste tijd dat we een einde maken aan de macht van de stadswacht!
Saboteer controles van de stadswacht, de RET en weiger je preventief te laten fouilleren!