Skip to main content
  • 23 augustus 2010

Politie trigger happy

Janneke van Beek

Afgelopen vrijdag heeft de politie in Nijmegen een man doodgeschoten.

Getuigen vertelden aan Omroep Gelderland dat de agenten van 5 tot 10 meter afstand 6 tot 8 kogels hebben afgevuurd op het slachtoffer – die op de grond lag. Dát was nog eens een easy target!

In eerste instantie verklaarde een politiewoordvoerster dat het slachtoffer een supermarkt had overvallen en een politiehond had doodgestoken.

Later meldde het OM dat het slachtoffer helemáál geen supermarkt had overvallen. En ook dat bij nader inzien de hond niet dood was. Maar de man was wel doodgeschoten, dat klopte... De man was agressief geweest en had met een mes rondgelopen, waarmee hij de hond had gestoken toen die hem aanviel. Val geen trouwe viervoeter aan, ook niet als die jou aanvalt, want dan worden Nederlanders serieus boos. De agenten besloten dus, rekening houdend met 's Rijks schatkist, tot schieten. Kogels zijn goedkoop, terwijl iemand in de gevangenis houden de Staat zo'n 250 euro per dag kost.

Vraag: zijn de schutters ingerekend en zullen ze worden berecht?
Antwoord: nee, want het zijn politieagenten, en de praktijk leert dat die overal mee wegkomen. ‘De rijksrecherche stelt een onderzoek in’. De uitkomst is voorspelbaar.

Schietende politieagenten; je leest het steeds vaker. En dan blijkbaar alleen nog als de pers er een sensationele kop tegenaan kan gooien, want ik hoorde een paar maanden geleden dat de politie een kennis van me in zijn been geschoten had - maar daarover geen letter in de media. De man is 'illegaal' in Nederland, dus ach, moet de pers en/of de politie gedacht hebben, who cares?  Het Nederlandse volk vindt dit toch wel het mínste dat illegalen mag worden aangedaan...

En zo laat politie en pers de burger wennen aan politiegeweld.  
De regering die nu in elkaar geknutseld wordt, is er helemaal vóór!

De PVV kiest voor zero tolerance. Elk afdingen van het gezag van de politie moet worden tegengegaan. De politie moet heer en meester zijn op straat. Er mag nooit enig misverstand over bestaan wie de baas is in onze wijken, dorpen en steden. Toegeven aan het tuig is het begin van het einde.

De politie is de baas, versterkt met hun hulpjes, de BOA’s. Die schieten, als paddenstoelen, uit de grond. Van stadswachten tot openbaarvervoer controleurs – allemaal mogen ze hun natte droom over macht uitleven met handboeien en pepperspray. Want ZIJ zijn ‘the good guys’! Alle anderen, WIJ dus, zijn ‘the bad guys’. Wij zijn de potentiële criminelen, alleen zijn we toevallig even niet tegen een agent of een controlerende BOA opgelopen. Maar dat is slechts een kwestie van tijd, want de staat streeft naar totale controle en meer wetten voor de meest kleinkutterige overtredingen.

Waag het niet in opstand te komen tegen het gezag! De handboeien worden zó tevoorschijn getoverd en voor we het weten zitten we in een cel. En dan mogen we ons uitermate gelukkig prijzen, want we leven nog. Voorzover je dat 'leven' kunt noemen tenminste. De man in Nijmegen had het ongeluk tegen de politie aan te lopen - die hebben naast pepperspray handboeien en honden, ook pistolen...

Voor de opstandigen, de 'agressieven', wacht de gevangenis. Daarbinnen ben je volledig afhankelijk van de bewakers en de regels. Bij overtreding volgt de isolatiecel. Zo worden gehoorzaamheid en discipline afgedwongen en het zelfrespect gebroken. Zo worden mensen getemd.

Gehoorzaamheid aan het gezag. De enige vrijheid die de Staat ons laat, is de keuze of we vrijwillig of gedwongen gaan gehoorzamen.
Persoonlijk ben ik van plan zelf te bepalen aan welke regels ik me wel of niet houd. En als ik wil protesteren, protesteer ik. Ik laat me die vrijheid niet afnemen. Ik zie wel wat er van komt.