Skip to main content
  • 01 januari 2020

DDR 2.0

Godelieve Vandamme

De burgemeester van ‘s-Hertogenbosch, Jack Mikkers, stuurde aan de vooravond van de jaarwisseling negen brieven, aan negen inwoners van zijn stad. Klassieke brieven, U herinnert ze U nog wel vermits U van voor de eeuwwisseling bent. In een envelop en, naar ik aanneem, met een poststempel van de gemeente Den Bosch erop. Boven de naam en het adres van de aangeschrevene. Neem ik ook aan ...

Het nieuwsbericht in het Brabants Dagblad wordt interessant waar het om die aangeschrevenen gaat. Dat zijn alle negen mensen die het bij vorige jaarwisselingen te bont hebben gemaakt. Ze hebben voor duizenden euro’s aan vernielingen gepleegd. En Mikkers wil ze middels zijn brief laten weten dat hij ze in de smiezen heeft en ze bij opnieuw in de fout gaan harder zal aanpakken.

Harder dan wanneer?

Mikkers zal toch over namen en adresgegevens hebben beschikt voordat ie dat poststempel op die enveloppen drukte, denk je dan. Want aan ‘de bewoners van dit adres’, zoals de enveloppen met de aankondiging van allerlei kleine gemeentebelastingen lezen, kun je niet schrijven dat ze in het verleden de beest hebben uitgehangen en dat als ze deze keer niet de wijkagent met twee woorden aanspreken, ze harder zullen worden aangepakt. Dan zou Mikkers voor discriminatie en het schrijven van dreigbrieven zelf hard moeten worden aangepakt, toch?

Het krantebericht geeft echter te denken. Aan het eind ervan leest het dat er in de afgelopen jaren voor bijna een half miljoen schade is aangericht in de stad ‘maar dat de schuldigen nooit zijn opgespoord’…

Nog zo’n bericht, dit keer in de landelijke media. Ferd Grapperhaus, minister van justitie, wil dat ‘wij’, U en ik, gaan opletten hoe witteboord-criminelen hun geld uitgeven. Hoe die hun aan misdaad verdiende zwarte geld omzetten in legale bankbiljetten en andere spulletjes. Zijn wij getuige van een handeling waarvan wij denken ‘Hee, klopt dat wel?’ dan noteren wij hoe de in onze ogen verdachte man of vrouw er uit ziet en wie er wat van hem koopt of verkoopt en geven het duo aan.

Ziet U het ook niet voor U?

U staat achter Riduan T bij de pin-automaat, ziet hem er vijfhonderd biljetten van vijfhonderd euro uittrekken en denkt niet van ‘nu moet ik me eige heel erg gedeisd houden anders overleef ik deze pinsessie niet’? Dan bent U een held maar zou ik niet graag in Uw sokken staan.

En ik zou ook de mens niet willen zijn die dertig jaar gebikkeld heeft in de Febo, van autorijden houdt en zich van zijn spaarcenten een Tesla heeft aangeschaft. Maar die wel dat kleurtje heeft. Of een snor, of een hoofddoekje… En waarvan de witte vijftiger die je bij de autodealer je spaarcenten in de kassa van de verkoper heeft zien storten denkt: ‘Een Turk met een Tesla? Die rijjen toch in een Kadett? Klopt dat wel…?’

Mikkers en Grapperhaus: met ongefundeerde verdachtmakingen en het de ene helft van de bevolking laten controleren van de andere helft ga je de misdaad niet te lijf maar schep je alleen maar een DDR 2.0….