Skip to main content
  • 07 februari 2021

De variant op het thema van de angst

Godelieve Vandamme

Men is als de dood voor de nieuwe variant. Vanochtend brachten diverse media het nieuws dat de terreurdreiging door jihadstrijders een minder urgent probleem is geworden dan die door complotdenkers. De variant is besmettelijker dan de klassieke versie omdat de jihad toch vooral de natte droom van muzelmannen en een enkele -vrouw is gebleven. Tot het complot voelt de witte nederlander zich meer aangetrokken, zeg maar.

We waren met zijn allen net gewend aan de bestrijding van het islamisme. Op die naar verluidt door het nuttigen van olijfolie veroorzaakte en vanuit het Midden-Oosten verspreide hersenaandoening hebben de autoriteiten meer en meer grip, vooral door middel van contactonderzoek -welke zijn de postcodes die tot verdenking leiden- voor volwassen, en een geavanceerde CITO-test voor de kleinere bewoners van dit land.

Maar net terwijl de beurskoersen weer stegen en in ons land de VVD zich al opmaakte voor een historische verkiezingszege, maakt men zich weer grote zorgen. Sinds enkele maanden komt ook in ons land het uit de Verenigde Staten van Amerika, waarschijnlijk met fastfood overgewaaide complotdenken voor. Waar het islamisme zich nooit kon ontdoen van haar exotische odeur -want wie steekt hier nu zijn handen uit de mouwen om ze te laten afhakken?- daar vindt het complot brede aftrek onder de eigenheimers.

Het instituut dat zich in dit land bezighoudt met de monitoring van beide varianten heet het Landelijk Steunpunt Extremisme. Men ziet daar een duidelijke verschuiving. Niet langer wordt men er vooral getipt door een Jelle van Buuren over een imam die iets roept. Nee, meer en meer gaan de meldingen over gewone gezellige hollandse gezinnen die uit elkaar spatten, over solide huwelijken die exploderen, over ouders die hun kinderen niet meer begrijpen en ook wel andersom.

Een vrijwilliger van het Steunpunt vertelde voor Radio 1 het voorbeeld van een broer die altijd goed met zijn zus is geweest, totdat die zus een nieuwe vriend krijgt en steeds meer begint te praten over de bedreiging van het witte ras door andere rassen. En die vervolgens die broer begint te mijden. Alsof die broer van een ander ras zou zijn geweest, terwijl dat dus niet kan.

Nu doen de autoriteiten dus een dubbel beroep op ons. We moeten alert blijven op signalen in onze omgeving die wijzen op aanhangers van de sharia en zo. Maar ook moeten we de bedreiging van het complotdenken serieus nemen. We mogen niet de ogen sluiten voor mensen die geloven dat de aarde plat is en een schepping van aliens. We mogen ze niet afdoen als gekkies, maar zullen ze de hand moeten reiken.

Alleen op die manier houden we de angst er in…