Skip to main content
  • 07 oktober 2008

Ontwerpers van Fort Nederland

Janneke van Beek

Het ontwerpen van nieuwe bajessen voor mensen zonder papieren is een bloeiende industrie waar goed geld aan te verdienen valt, en prijzen…

Willem van der Sluis, ontwerper van de sportkooien ‘de tieten van Justitia’ in Zaandam, maakt hiervoor kans op een ‘Dutch Design Award’. Zulks ondanks een constructiefout waardoor er bij en na regenval niet gesport kan worden vanwege uitglijdgevaar omdat het regenwater niet kan weglopen. Maar wat geeft het – als het maar fraai oogt!

Op zijn website www.customr.com geeft Willem blijk van oorspronkelijke twijfel: ‘How do you design a space for a user who do not want to be in here?’ De vraag had simpel beantwoord kunnen worden met: ‘You don’t’, maar niet door Willem. Hij liet zich inspireren door koepels van tempels, kerken en moskeeën, waarbij ‘het goddelijke en hemelse wordt verbeeld’. Of het fijn is te vertoeven in de justitiële tempels van racisme, weet Willem niet, want hij heeft nooit met een van de ‘gebruikers’ gepraat.

Als je er één hebt ontworpen, als je je bedenkingen opzij hebt gezet, ga je steeds een stapje verder. Willem heeft inmiddels een nieuwe opdracht binnengehaald: de bouw van nieuwe ‘tieten’ ten behoeve van de ‘terroristen’ in P.I. de Schie. Het ideale van Willems koepels, moet justitie gedacht hebben, is dat mensen die zich ín die koepels bevinden, niet zichtbaar zijn voor de buitenwereld. Dat is precies wat justitie voor ogen heeft: het onzichtbaar maken van bepaalde groepen mensen. Ze bestaan nog wel, maar ook weer niet, want als je ze niet kunt zien, bestaan ze dan nog wel echt? Ze zijn onzichtbaar voor iedereen ter wereld behalve voor een handjevol justitiepersoneel en wat bezoek. Afgezonderd van de samenleving – mede mogelijk gemaakt door de ‘tieten’ van Willem.

Ook EGM, inmiddels expert in het bouwen van detentiecentra, Nederlands’ paleizen van apartheid, ontwerpt er lustig op los. Eerst werden de boten van Zaandam op de tekentafel gelegd:.10 m2 per cel, waarin 2 m2 voor het sanitair; een woonkamer van 44 m2 ...Woonkamer! Wonen in de kerkers van Fort Nederland, in het ultieme resultaat van puur racisme en haatzaaierij, waarbij de schijn wordt gewekt van ‘humane opsluiting’. Alsof dat kan! Detentie is gelijk aan repressie, repressie is per definitie niet humaan, dus ‘humane detentie’ bestaat niet.

Vervolgens ontwierp EGM het masterplan voor de nieuwbouw van Kamp Zeist.

Nu staat de nieuwbouw van detentiecentrum Rotterdam Airport op EGM’s programma. Architect Erik Fokkema is de verantwoordelijke persoon. Na een doodligactie van de Werkgroep Stop Deportaties op 30 juni j.l. haastte EGM zich te verklaren dat ze alleen een verblijfsruimte voor uitgeprocedeerde moeders met kinderen gingen ontwerpen – ‘op dit moment verblijven deze moeders nog in deplorabele loodsen’. (Die EGM nota bene zelf ‘detentiegeschikt’ heeft gemaakt.). Een aperte leugen, want tijdens een vergadering op 7 mei j.l. bij de commissie voor welstand en monumenten in Rotterdam spreekt Fokkema over de gevangenismuur als ‘een concept van drie parallelle stroken van vrijwel gelijke hoogte die worden verbonden door lagere tussenstukken. De stroken worden uitgevoerd in zwarte baksteen, de tussenstukken in een witte baksteen en de muur in horizontaal geprofileerd beton.’ Mooi, zo’n traliemotief!
 De commissie maakte zich vooral zorgen over het dak, zijnde ‘de entree van Rotterdam’ en had op 23 juli j.l. bedenkingen bij het voorstel van Fokkema, die patronen van zwarte tegelvlakken wilde leggen in velden van spoorweggrind. Spoorweggrind? Uitzetcentrum? Heeft Fokkema zich soms laten inspireren door Westerbork?

Fokkema is inmiddels bezig met de uitbreiding van jeugdgevangenis Teylingereind in Sassenheim. Lastige kinderen opsluiten! Nog zo’n groep die justitie uit het straatbeeld wil verwijderen.

Als het aan de overheid ligt, mag in Nederland alleen nog plaats zijn voor brave burgers ‘die niets te verbergen hebben’. Als wel, dan wacht opsluiting, uitsluiting (en zo mogelijk uitzetting) in ‘mooie’ cellen met ‘mooie’ kooien. Ontwerpers van eigen bodem zijn de overheid hiertoe gaarne van dienst.