Skip to main content
  • 30 mei 2024

Het uitverkoren volk

Jose van Leeuwen

Wat moet je toch denken van de druk vanuit de politiek ( wereldwijd) om antisemitisme tegen te gaan, om de joodse mensen te zien als weerloos slachtoffer van razende activisten en met name moslims?

Ik begrijp er helemaal niets van. Joodse en niet-joodse burgers kunnen zich uitspreken tegen de genocide die gepleegd wordt. Daar hoef je je niet voor te schamen, daar moet je juist voor opstaan. Het niet uitspreken tegen de genocide en de misdaden tegen de Palestijnse bevolking maken landen medeplichtig, en internationale instituties die zich bezighouden met internationaal recht lam.

Het is natuurlijk duidelijk dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen de joodse mensen die zich verzetten tegen de genocide en de joodse mensen die alles in het werk stellen om de joodse staat te versterken en uit te breiden. Zoals 'Christenen voor Israel' die alleen maar praten over 7 oktober en het recht op zelfverdediging. Als mensen die Israel zo steunen al die filmpjes op Instagram, tiktok en twitter zien, dan zou je toch verwachten dat zij huilend achter de pc zitten. Maar nee, op 27 mei ging de SGP naar de Dam (onder het motto: “Willen we naar de Dam, dan gaan we naar de Dam” ???). Ze zongen daar het Hatikvah en psalmen bij het oorlogsmonument. Vele oorlogsslachtoffers draaien zich alsnog om in hun graf.

Voor jarenlang is er geen kankerpatient die een behandeling kan krijgen, en mensen met diabetes, hoge bloeddruk of schizofrenie moeten het zonder medicatie doen. Het veilig bevallen of het krijgen van een kind door middel van IVF is voorlopig niet mogelijk.

Dit heeft natuurlijk ernstige gevolgen voor de volksgezondheid, en voor het toekomstbeeld van mensen. Toekomst in een gebied waar scholen, ziekenhuizen, huizen, moskeeen met de grond gemaakt zijn? Alleen maar om de Palestijnen te treiteren, te zieken en te kleineren. Ik kan het niet anders noemen.

Waarom zou je een vruchtbaarheidskliniek willen bombarderen?

“Toen in december een Israëlische granaat de grootste vruchtbaarheidskliniek van Gaza trof, schoot de explosie de deksels van vijf tanks met vloeibare stikstof die in een hoek van de embryologie-eenheid waren opgeslagen. Terwijl de ultrakoude vloeistof verdampte, steeg de temperatuur in de tanks, waardoor meer dan 4.000 embryo's werden vernietigd, plus nog eens 1.000 exemplaren van sperma en onbevruchte eieren die waren opgeslagen in het Al Basma IVF-centrum in Gaza-stad. De impact van die ene explosie was verstrekkend – een voorbeeld van de onzichtbare tol die Israëls zes en een halve maand durende aanval heeft gehad op de 2,3 miljoen inwoners van Gaza”

Waarom ga ja als gezin bij de grens van Gaza voor een vrachtwagen met hulpgoederen staan, met een baby aan de borst? Met je kinderen die stampen op het eten. Of laat je de vrachtwagens zo lang staan dat het eten bedorven is? Op de West Bank vrachtwagens tegenhouden (onder toeziend oog van de politie) en de lading controleren op hulpgoederen aan Gaza. Ik begrijp het niet. .

Weerzinwekkend en wreed, maar het verzet hiertegen doet de tere zieltjes van zionistische burgers pijn.

Het CIDI doet het goed in de media. Het onderwerp over de angst onder joodse studenten werd op de publieke omroep besproken. Wie schetste mijn verbazing toen een jonge vrouw, Tamar Efratie, reserviste/militair maar nu hier om het imago van Israel op te poetsen ( i.p.v. te vechten), bij Twan Huys aan tafel zat.

Zij vertelde dat ze was opgeroepen voor het leger maar hier blijft om het Israelische beleid uit te leggen. Ze zei dat we met dialoog en liefde met elkaar moeten omgaan. Dat het nu niet de tijd is voor grote demonstraties en zeker niet het vieren van Israelische slachtoffers .

Ik heb met heel veel demonstraties meegelopen, niemand heeft iets gevierd. Hoe kun je demonstreren/vieren als er slachtoffers vallen, vrouwen worden verkracht en baby’s onthoofd?  WTF, er zijn geen baby’s onthoofd en dat weet zij heel goed.

Tamar vertelde niet dat zij ex-voorzitter van de CIDI-jongerenafdeling is geweest. Tijdens de studentenprotesten was zij een van de studenten die zich onveilig voelde op de universiteit. Was of is ze nou student of moet ze het beleid van Israel verdedigen en een ander beeld schetsen?

Ben je dan helemaal van de pot gerukt? Activisten die ik ken, maken onderscheid tussen joden en zionisten die de Palestijnen willen vermorzelen. Waar was je voor 7 oktober, waar was je toen de nederzettingen werden gebouwd, dorpen vernietigd, tieners geliquideerd? Geen woord over de milities die dood en verderf zaaien, nee: we moeten in dialoog, lief zijn voor elkaar …

Ik begrijp het niet. Hoe kun je dit met droge ogen dit vertellen? Wat nou droge ogen ... met valse tranen in de ogen ...

Maar zij mocht op de tv komen praten en een column in de krant plaatsen.

Wie niet mocht komen, was de Brits-Palestijnse chirurg Ghassan Abu-Sittah. Hij wilde komen vertellen over zijn werk. Duitsland weigerde hem, andere landen volgden.

Lees trouwens het boek ‘Een tuin voor verloren benen’. Over armen en benen die geamputeerd moesten worden door de kogels van het IDF. Over kogels tegen Palestijnen in Gaza die genoeg hadden van Hamas en de politiek en vrijheid wilden. Zij liepen naar het hek en werden met kogels ontvangen.

Er zijn mensen, overal ter wereld die de meest walgelijke daden plegen, ook in Israel.

Er is geen uitverkoren volk

Verder lezen in Konfrontatie