Skip to main content
  • 03 maart 2020

MH17 maakt steeds meer helden

Godelieve Vandamme

Waren ze daar al klaar met de carnaval? Gotnomdedju, was dat even hilarisch vanochtend op de NPO.

Bij 1 op 1, dat program van die praatjoekel Kockelmann naar de klok van twaalven. Hullie hun inval in Oost-Ukraine destijds na de MH17. Een gewiekste operatie van mannekesputters uit maar liefst Nederland en Australië, en de Amerikanen wisten ervan. Stond ook al groot in de Telegraaf, met geheime stukken en al. Potverpieterpaaltjens, ze waren helemaal klaar voor hun heldentruuk, die kaaskoppen.

Ge gelooft het niet: duzend man uit Nederland en nog es duzend van beneden, die in de feestige julimaand ‘veelal van vakantie teruggeroepen’ zich zonder morren bereid toonden -er waren er zelfs die ‘zich spontaan bij hun onderdeel meldden’ voor de zwaar geheime operatie (sic!)- om daar op de steppen ‘een risico aan te gaan’. Geen klip te hoog voor de durfals uit het Hollandse: er was zelfs iemand zo pienter om met een boekje van Lonely Planet in de knuistjes te bekijken hoe dat daar er eigenlijk bij lag ten oosten van Kiev.

Alles was binnen drie dagen na het sneuvelen van het toestel in gereedheid gebracht. Men zou naar Kiev vliegen en vandaar met de bus naar het oosten van het land, om zich daar te verenigen op de vijfendertig vierkante kilometer bodem die bezaaid lag met wrakstukken en zo. Vanzelf was er het ‘risico’ dat de bezetters van het gebied zware wapens zouden hebben en die ‘wellicht zouden kunnen gaan inzetten’. Maar men was zo er op ‘gebrand’ om ‘de onzen’ naar huis te halen dat het dus niet de geringste moeite kostte om duizend man voor de missie te porren.

‘Was er dan niets geleerd van Srebrenizja?’ vroeg Kockelmann, misschien wel helemaal buiten het draaiboek van de uitzending om. Sreb… dat was toen al twintig jaar geleden, was de repliek. Er was sedertdien onnoemlijk veel veranderd, eigenlijk alles. Kockelmann is niet de man om door te vragen wat er dan wel veranderd was sinds het echec van de dapperen in voormalig Joegoslavië en dus ging het daarna gewoon weer over opgezegde snipperdagen en ‘beroepseer’’.

Maandag begint het schijnproces tegen een paar verdachten en dit konden we dus verwachten als voorzang. Maar wat zei dat legerpikje nou feitelijk aan het begin van de uitzending? Ge moet het maar es terughoren, maar ging het uit zijn mond nou niet van: ‘die donderdag waren we er al klaar voor’? Hoe nu die donderdag… dat toestel vertrok rond het middaguur: praat ie dan over donderdagavond heel laat wanneer duidelijk is geworden dat niemand de crash heeft overleefd? Of heeft ie het per ongeluk over donderdagmorgen…?